Kunsten at drive en familieejet virksomhed

Virksomhed

At drive en virksomhed kan være svært. At drive en familieejet virksomhed kan være endnu sværere. For når man blander familie og forretning, er det ikke altid opskriften på succes. I Danmark findes flere prominente familieejede virksomheder, hvor de mest kendte sandsynligvis er LEGO og JYSK. Disse to virksomheder er nogle af de mest succesfulde i Danmark, og især LEGO har formået at gøre deres brand verdensomspændende – mens JYSK selv forsøger at gøre dem kunsten efter. Det er dog ikke uden udfordringer, for med succes kommer også mediernes opmærksomhed. Ofte kan man læse om LEGO-arvingernes strid eller om hvordan Lars Larsens søn ikke længere er en del af firmaet. Her virker det til, at familierelationen giver yderligere anledning til stridigheder i firmet.

 

Særlige udfordringer og styrker

En særlig udfordring som den familieejede virksomhed står over for, er generationsskiftet: Når virksomheden skifter hænder mellem generationer, hvor den ældre generation som regel går på pension og den yngre generation er klar til at tage over. Det kan dog være en dyr proces, både økonomisk og ressourcemæssigt. Men den familieejede virksomhed har også nogle fordele, som ordinære virksomheder ikke har. Fordi virksomheden drives af familiemedlemmer, er det ofte deres hjertebarn og de brænder mere for deres virksomhed og branche. Mange er måske vokset op i firmaet, mens deres mor eller far sad på direktørposten – og når de selv skal føre stafetten videre, ser de det som en enorm ære. Derudover er der ofte en flad struktur og korte beslutningsveje i disse virksomheder – det betyder, at der ikke er lang vej fra idé til udførelse, ligesom ledelsen ofte er en del af den daglige gang i virksomheden. Undersøgelser viser, at familieejede virksomheder klarer sig bedre i krisetider end ordinære virksomheder – blandt andet fordi deres korte beslutningsvej betyder, at de hurtigere kan reagere på ændringer i markedet.

 

En forskel i lokalområdet

Det er dog ikke kun store og prominente virksomheder, der er familieejede. Mange ved det ikke, men familieejede virksomheder er den mest dominerende form for virksomhed i Danmark: En undersøgelse viser, at der eksisterer mellem 40.000 og 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, der til sammen beskæftiger 1,3 millioner mennesker. Det kan både være større og mindre virksomheder, som ofte spiller en stor rolle i lokalområdet – fx Søren Søgaard fra Vejle, Ritas Rengøring fra Bramming eller Thermex fra Hjørring. Det er virksomheder der har eksisteret i mange år og som har base i de byer, hvor de blev grundlagt og ansætter mange mennesker i lokalområdet, ligesom de måske sponsorerer diverse sportshold, tombolaer til byfester eller præmier til den lokale bankoklub. I nogle tilfælde ses det, at lokalsamfundet lider hårdt under, at sådan en virksomhed lukker eller flytter. Derfor står en familieejet virksomhed over for en særlig udfordring ved fx et generationsskifte: For hvilke valg vil den nye generation tage og hvordan kan det påvirke lokalsamfundet? Det er en balancegang for enhver virksomhed, men især for en familieejet virksomhed – og en opgave som de fleste virksomheder bestemt ikke tager let på.

5 tips til efterårshaven

Have

Det kan være fristende at droppe havearbejdet og blive indendørs, når efteråret sætter ind og vejret bliver koldere. Men hvis du gerne vil have det lidt lettere, når foråret springer frem, så skal du gøre dig selv den tjeneste at tage en tur i haven nu. Her får du 5 tips til det du skal nå at få ordnet i efterårshaven.

Fjern de store mængder blade

At rive blade sammen er en af de vigtige opgaver i efteråret. Det har ingen betydning, at der ligger et par blade hist og her, men store mængder blade kan eksempelvis skade græsplænen, hvis de ikke bliver fjernet. Husk også at tjekke tagrender og andre drænløb, da disse også let bliver tilstoppet af de mange nedfaldende blade.

Saml (nedfalden) frugt

Det sidste frugt på træerne er nu ved at være modent, så sørg for ofte at tjekke træerne godt igennem, så du får mest muligt ud af frugten. Derudover er det vigtigt, at du samler nedfalden frugt. Det tiltrækker nemlig dyr som dræbersnegle, hvepse og orm, som kan overvintre i barken og dermed inficere endnu flere frugter næste år.

Fjern ukrudt en sidste gang

Selvom man ofte bruger store dele af foråret og sommeren på at luge ukrudt, kan det sagtens betale sig at give den en ekstra skalle i efteråret – det ukrudt du luger nu, kommer nemlig ikke igen. Så sørger du for at give haven en ekstra overhaling i efteråret, kan du med stor sandsynlighed slappe lidt ekstra af i foråret og sommeren.

 Flyt sarte planter ind

Hvis du gerne vil have, at dine planter overlever til næste sæson, er det en god ide at finde ud af, hvilke der kan tåle frost og hvilke der ikke kan. De som ikke kan tåle frost skal rykkes ind i varmen, så de ikke dør i frostvejret. Du kan enten rykke dem helt ind eller sætte dem i skuret, hvis temperaturen ikke falder under frysepunktet.

 Plant træer, buske og hæk

Efteråret virker måske ikke til at være det bedste tidspunkt på året, hvor noget nyt skal plantes. Men er der tale om træer, buske eller hæk, så er efteråret den perfekte tid, da planterne dermed kan nå at slå rødder inden foråret. Eksempelvis er en bøgehæk meget hårdfør, vindfør og i det hele taget tolerant – den tåler både sol, halvskygge og skygge – så efteråret er den perfekte tid at sætte den i jorden. Mangler du ekstra ekspertviden kan du besøge Plantorama, som har et stort udvalg og ekspertise indenfor bøgehække.

Hyggeligt børneværelse til budgetpris

Børneværelse

Det er både sjovt og hyggeligt at indrette børnenes værelser, men det kan også ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis ikke man ser sig godt for. Der findes en række gode råd, som er gode at støtte sig op af, når man går i gang med indkøbene og indretningen, og dem finder du her i artiklen. Formålet er her at præsentere nogle gode idéer til, hvordan du kan skabe et hyggeligt og spændende, men samtidig effektivt og praktisk børneværelse inden for en økonomisk overskuelig grænse. Læs mere, og bliv klogere på, hvordan du skaber en hyggelig lille oase for din søn eller datter.

Plakater til børneværelset

En plakat til børneværelset har utrolig mange formål, for de skaber både hygge, giver personlighed, pynter, og så er de lærerige. De fås i uendelige mange designs og til børn i alle aldre, både drenge og piger, store som små, så det er bare med at komme i gang og undersøge det kæmpe udvalg. Du kan med fordel starte hos Plakatdyr (indsæt link), hvor du finder noget for enhver smag og enhver slags boligindretning. Plakater til børneværelset er en rigtig god måde, hvorpå du både kan sprede hygge og en god atmosfære, men samtidig uden at sprænge budgettet.

Gamle skatte

”En mands affald er en anden mands guld” lyder et ordsprog, og det er der meget rigtigt i. Der findes utrolig mange møbler, legetøj og andre ting i genbrugsbutikker, den blå avis, diverse apps til genbrugssalg, som ofte intet fejler. De sælges måske, fordi sælgeren ikke længere har brug for dem, eller måske blot er blevet træt af dem, og derfor kan de nu blive dine til en ofte meget nedsat pris. Finder du møbler, der er en anelse slidte, kan du med fordel finde sandpapir og malerpensel frem og give dem en overhaling, og vupti – så har du nærmest spritnye møbler igen. At finde genbrugsskatte er både godt for miljøet og pengepungen – det er en win-win!

Wallstickers

At dekorere væggene – ikke med maling, ikke med tapet – men med wallstickers er rigtig populært og moderne lige i øjeblikket. De findes også i rigtig mange forskellige slags, og du kan vælge blot at lade dem pynte på en lille del af én væg, lade dem fylde én hel væg, eller lade designet pryde op til flere af værelsets vægge. Stickers’ene er super nemme både at placere og efterfølgende fjerne igen, så du behøver ikke bekymre dig om eventuelle skader bagefter.

Tæpper og lamper

Det kan måske virke som noget, der hører til i småtingsafdelingen, men tilbehør som tæpper, lamper, små kurve, vaser, og lignende er alle sammen ting, der giver varme og sikrer den hyggelige atmosfære, som alle ønsker skal være tilstede på et børneværelse. Eksempelvis er tæpper både utroligt dekorative og farverige, men har samtidig den praktiske effekt, at de isolerer lyden og giver mulighed for behagelig leg på gulvet i timevis. Du kan altså gå på jagt efter mindre boligtilbehør til under kr. 100 per styk og på den måde sprede en masse hygge og stemning på dine børns værelser.

Guide: Sådan vender du en dårlig dag til en god dag

Dyb indåndning

Vi kender det alle sammen: de dage, hvor tingene bare ikke lige kører på skinner. Det de fleste vil betegne som ”dårlige dage”. Men hvis man opsnapper følelsen af en dårlig dag i tide, kan man sagtens nå at ændre dagen til en god en af slagsen. Her vil vi guide dig til at par redskaber til, hvordan du stadig kan nå at gå i seng med et smil på læben, selvom dagen ikke er startet sådan.

 

Dybe indåndinger

Det virker simpelt. Og det er det egentlig også. Men nogle gange kan stres og frustrationer overtage ens krop, og så glemmer man at trække vejret ordentligt. Hvis man, når man føler sig allermest frustreret, tager to minutter for sig selv, trækker vejret helt ned i maven og puster ud, vil alt det man var frustreret over pludseligt falde lige så stille til jorden og virke mindre betydeligt. Du vil samtidig føle dig i mere kontrol over din dag, og du kan nu gå ud og angribe de opgaver, du stod overfor med ny energi.

 

Smil

Det er bevist, at det at smile frembringer glæde i din krop. Så selvom du i øjeblikket ikke kan finde noget at smile over, kan det godt betale sig at tvinge et smil frem, og så vil du mærke, hvordan du allerede føler dig gladere.

 

Overvej: Hvad har gjort dagen dårlig?

Når du føler dagen er ved at køre allermest af sporet, er det en god idé at sætte sig ned og tænke over: ”hvorfor er jeg i dårligt humør?”. Typisk vil man opdage, at det ”blot” er en masse småting, man føler, der er gået galt, og når man tvinger sig selv til at tage stilling til dem, vil det oftest gå op for en, at de enkeltvis virker banale og ikke bør have en betydning for ens dag. Tit vil man endda kunne finde et smil frem over dagens uheld.


Forkæl dig selv

Det er okay at have ondt af sig selv på de dage, hvor man ikke lige føler, tingene kører, som de skal. Og så er der næsten ikke noget, der hjælper bedre end god gammeldags selvforkælelse. Du kan tillade dig selv en hyggeaften i sofaen, hvor alt, der hedder huslige pligter, er smidt væk for aftenen – og er i stedet erstattet med slik, dyner og en god film. Eller du kan give dig selv en af de kjoler, du har kigget på længe – det har du fortjent. Shopping ér altså en form for terapi. Siger nogen i hvert fald.

 

Lav din livret

Vejen til de fleste menneskers hjerter er mad. Det er næsten umuligt at være sur eller ked af det, hvis man spiser noget godt. Så derfor; lav din livret og nyd den til fulde.

Køb bolig i udlandet og få statsborgerskab

Bolig

Hvis du også er træt af de lange, kolde vintre eller det politiske klima i Danmark, så er der heldigvis mulighed for at slippe for de ting – det eneste det kræver er, at du har en million eller to, som du kan investere i udlandet. Nogle lange har bedre klima, men værre politikere, mens andre lande har det samme eller værre klima, men til gengæld nogle politikere, der er mere medgørlige. Og så er der de lande, hvor begge dele er værre eller begge dele er bedre, men der er trods alt andre faktorer, der kan være vigtigere for dig, så i stedet for at gå i dybden med de små detaljer giver vi dig her et overblik over de lande, hvor du kan blive statsborger ved at investere i bolig eller lignende.

Dominica er et land, du måske ikke har hørt så meget om. Det er dog et land, hvor man forholdsvis billigt og meget nemt kan blive statsborger, da man blot skal købe bolig for omkring 1.3 millioner kroner for at få alle fordelene ved at være født i landet, inklusiv et ekstra pas.

Vanuata er et endnu mindre kendt land, hvor du kan blive statsborger for det samme beløb. Hvis du er til varmt vejr året rundt, så er denne tropiske ø det perfekte sted at slå dig ned. Du bør dog nok undersøge risikoen for diverse naturkatastrofer, såsom vulkanudbrud og jordskælv. Du må selv vurdere, om det er risikoen værd for dig.

Saint Lucia er en anden østat med et tropisk klima, hvor du med en godt nok lidt større investering kan blive statsborger. Vi er oppe på næsten to millioner kroner, og igen er der betydelig risiko for naturkatastrofer, som desværre ofte er tilfældet de steder, der er rarest at bo. Det officielle sprog på øen er engelsk, så de fleste danskere vil ikke have noget problem med at kommunikere med de lokale.

Der er desuden en række andre lande, hvor du kan få lov til at bo der permanent, hvis du investerer. I mange EU lande kan du endda bo der uden at investere, og i nogle tilfælde kan du blive statsborger på bare to år. Der kan dog være ekstra krav som for eksempel at kunne det lokale sprog eller kende til landets historie og kultur, men det har du trods alt to år til at lære, så det burde ikke være noget problem.

Hvis du foretrækker at blive i Danmark, så behøver det heller ikke være alt for dyrt. I hovedstadsområdet er det selvfølgelig dyrest, men der kan være mange grunde til at man vil bo der, og hvis det er tilfældet for dig, så find en ejendomsmægler i Ishøj. Det er nemlig det område, hvor man får mest for pengene.

3 hobbyer du kan lave en forretning ud af

Hobby

Danmark er kendt i hele verden som et land, der er godt at starte forretning i. Vi har især sikret, at der er gode muligheder for vores egne borgere, som får masser og hjælp og frihed til at gå i gang med iværksætteri og lignende. Det er ikke ligesom i USA, hvor patenttrolde og andre parasitagtige virksomheder kan lægge sag an og gøre livet surt for dig. Lovgivning uden korruption og hjælp fra staten er bare to fordele, men vores relativt moderne digitalisering af processerne er også en af de ting, der gør Danmark til et godt land at være iværksætter i. Det skal dog siges, at der også er mange punkter, hvor processen kan forbedres, men i forhold til mange andre lande er vi ganske heldige. Der er altså rig mulighed for at udvidde sin hobby til en forretning, så man kan tjene penge på at gøre det, man holder af.

Du kan for eksempel lave dine egne designs til 3D print, som du så kan sælge brugen af. Du kan også selv producere de produkter, du har designet – eller produkter, som andre har designet – og så sælger dem til forbrugere i Danmark eller rundt om i verden. Til at starte med er det ganske fint bare at betale andre for at printe, hvis du begynder at gøre en større forretning ud af det, så kan det formentlig bedre betale sig at købe sin egen 3D printer.

I en lidt anden kategori har vi strikning og hækling. Du kan også tilføje syning og et par andre ting, hvis du for eksempel vil lave tøj helt fra bunden. Det bliver nok ikke helt fra bunden – så får du i hvert fald brug for nogle planter eller dyr, så du kan lave dit eget garn med mere. Det er noget nemmere at købe garnet og de andre ting, du får brug for, såsom et par strikkepinde, en hæklenål eller to, og så eventuelt nål og tråd. Hvis du vil tjene penge på den her slags hobby, så er det nok designet, du skal sigte efter at gøre unik og sælge produktet på. Det kan også være, du kan finde en mere innovativ måde at gøre brug af din hobby, så tænk dig om og prøv dig frem.

En anden hobby mange danskere har er at passe deres egen lille have. Det er nemt at spare penge på den måde ved at gro mad til sig selv og sine nærmeste, men hvis du vil til at tjene penge ved at sælge overskydende grøntsager, frugter eller lignende, så kan det være en god ide at se lidt nærmere på, hvordan man optimerer tingene. Du kan for eksempel gro planter uden jord, hvilket typisk fører til større udbytte.

Sådan fuldender du din efterårs- og vintergarderobe

Vinter

Det har været en utrolig varm sommer – nogle vil nok også mene, at det har været for varmt. Det har været en rekord varm sommer med hede temperaturer og varme nætter. Men sommeren er ved at være slut, og efteråret og vinteren venter lige om hjørnet. Det er derfor tid til at opgraderer din efterårs- og vintergarderobe. Det handler om at finde nogle gode beklædningsdele, så du kan komme varmt og tørt igennem efteråret og vinteren. Vi kommer med 5 gode bud på, hvilke beklædningsdele du ikke kan undvære i din garderobe.

Den varme vinterjakke

Den danske vinter kan være en bidende kold fornøjelse. Vinteren overrasker oftest de fleste, da især frosten kommer pludseligt og på forskellige tidspunkter. Det er derfor vigtigt, at du starter tidligt med at finde den rigtig vinterjakke. Der findes mange forskellige vinterjakker. Men fordelene ved at købe en varm vinterjakke er, at du kan bruge over vinteren, men også i det sene efterår og først på foråret. Der findes et stort sortiment af vinterjakker. Det er alt fra den varme dunjakke i et casual look til den korte, elegante pelsjakke. Der findes også den sporty outdoor-jakke til skovturene til den klassiske uldfrakke. Dit valg af vinterjakke afhænger af formålet, din livsstil og prisen.

Halstørklæde

Der findes mange mulige accessoires, som kan bruges til at style sit outfit op. Det kan i efterårs- og vintermånederne være lækkert med et halstørklæde. Det er både blødt, men varmer også godt omkring halsen, når vinden rusker. Et halstørklæde kan tilføre dit outfit noget sødt, feminint, yndefuldt, råt, boheme, elegant eller forførende. Der findes mange forskellige styles og prisklasser, men også typer af materialer. Der er både det kraftige halstørklæde i merinould, det enkelte silketørklæde eller noget helt tredje. Du kan helt sikkert finde et halstørklæde, der matcher din vinterjakke. Det vigtigst er, at du finder et halstørklæde, der varmer din hals og beskytter dig mod den kolde blæst.

Hue

En lækker vinterhue kan mere end holde dine ørene varme. En hue kan være med til at udtrykke din individuelle stil. Det er et stykke fashion statment, men også et stykke praktisk outdoor-tilbehør. Huen er nemlig praktisk, når efterårets regn og blæst sætter ind. For ikke at snakke om vinterens sne og minusgrader. Huerne findes i mange forskellige former og materialer. Der er lige fra alpehuerne og strikhuerne til de tætsiddende huer med glitter, perler eller pelskvast.

Vanter eller handsker

Hold fingrene varme uden at holde dem i lommen. Det kan være praktisk at kunne holde fast på rattet, styret på cykel uden at fryse fingrene. Det kan derfor være en rigtig god ide at købe et par handsker eller vanter. Det er bare at vælge din favorit. De fleste handsker og vanter findes netop i mange forskellige designs, materialer og priser. Der findes den slanke læderhandske, de hyggelige luffer og den sporty strikhandske. De fleste handsker og vanter er derudover lavet i enten kunstmateriale, læder eller merinould. Med et hav af forskellig udsmykkende detaljer, som kvaster, sløjfer, nitter eller pelskant.

Regnjakke

Det danske vejr kan være lidt af en udfordring i forhold til beklædning. Du går dog aldrig galt i byen med en jakke, der kan beskytte dig mod regnen. Det regner nemlig i gennemsnit hver anden dag i Danmark. Det kan derfor godt betale sig at investere i en rigtig god regnjakke, der kan holde dig tør og varm. Og, det er uanset om det er sommer eller vinter – jakken kan bruges hele året. Der findes rigtig mange fede modeller – både de korte, lange, farverige eller neutrale modeller. De fleste modeller er derudover designet til at holde vind og vand ude

Afbetaling er noget af det nemmeste

Afbetaling af tøj

Du kender det sikkert allerede, men hvis du ikke gør, så skulle du tage at kigge på det. Du kan nemlig finde alt på afbetaling og det giver dig flere penge hver måned til dig selv på den måde.

Læs mere her

Find dit tøj online og spar penge

Hvis du er lidt snu, så kan du finde dit tøj online. På den måde kan du spare en masse penge. Det er ikke kun billigere online, men du finder også tit rabatkoder på nettet, som du kan bruge til dine køb. Har du ikke en computer, kan du finde en her.

Lær at købe tøj på afbetaling

Afbetaling tøj

Det lyder svært, men det er faktisk noget af det nemmeste i verden. De fleste online butikker har nemlig afbetaling og det er langt nemmere for dig at vælge denne løsning, da du ikke skal betale så meget hver måned. Se bare her

Skal læses