Høflighed på Autopilot Skaber Splittelse Imellem Os

Familie

Når vi er børn, er vi ikke altid de mest høflige mennesker i verden. Børn tænker ikke altid på deres medmennesker, og har travlt med at fortabe sig i deres egne tanker og udforske verden. Det er derfor vi ikke tænker skidt om dem, men i stedet kigger med dømmende blikke på forældrene. Vi ved instinktivt, at høflighed og gode manerer ikke er noget man er født med, men noget man skal opdrages til at have. På et tidspunkt bliver denne opdragelse så til en reel følelse af kærlighed og sympati med andre mennesker.

Vi lærer eksempelvis børn at sige ”tak”, når folk gør noget for dem. En lille dreng der får en gave af sin tante juleaften, tænker ikke automatisk på hendes følelser og beslutter sig for at udvise taknemlighed. Det eneste den knægt har i hovedet er at flå papiret af, og så komme til at lege med sit nye legetøj. Men forældrene spørger deres barn ”Hvad siger man så?”, og barnet siger på mekanisk vis ”Tak” til tanten, og pakker så gaven op og leger med sit legetøj. Det er rent mekanisk, og ikke noget der har nogle reelle følelser bag sig i de første mange år. Men det er stadig vigtigt!

Disse mekaniske ”Tak” og andre høfligheder er nemlig noget, der får barnet til at åbne sine øjne for, at andre mennesker er vigtige, og at vi bør bruge tid på at skabe gode forhold til dem. Senere hen når de vokser og blive ældre, så vil denne grundlæggende forståelse kunne vokse sig til reel sympati, og høfligheder der kommer fra hjertet. Pludselig siger vi ”tak”, efter at Audi service har repareret vores bil, fordi vi virkeligt mener det, og har en forståelse for hvordan vores handlinger har indflydelse på andre menneskers følelser.

Vi er dog kommet ind i en underlig tid nu, hvor det er som om udviklingen går den anden vej. Der er alt for mange mennesker i dag, der bare siger ”tak” på autopilot, og ikke stopper op og overvejer følelserne bag, eller det andet menneske i interaktionen. Jeg ved ikke om det skyldes al den moderne teknologi, hvor følelser jo er svære at kommunikere og ord er den eneste måde at gøre det på. Ingen behøver reelt at føle taknemlighed når de skriver ”Tak” via SMS, for modtageren kan ikke aflæse på deres kropssprog om det er reelt eller ej. Det betyder at vi ikke får trænet den her sympati muskel, og det gør det langt sværere at skabe tætte bånd med hinanden i den virkelige verden.

Det er heldigvis noget, vi aktivt kan gøre noget ved. Drop SMS’erne og begynd at ringe mere: din stemme vil i langt højere grad kommunikere hvorvidt du er oprigtig eller ej, og det at høre den anden persons stemme vil også øge din empatiske sans. At møde folk i virkeligheden er selvfølgeligt endnu bedre.

Sådan Kontrollerer du Dit Temperament i Trafikken

Sur mand

Vi ved nok alle sammen hvor hårdt det kan være, at skulle køre igennem den travle morgentrafik på vej til arbejde. Det kan være noget af det mest frustrerende i verden, og det gør ikke tingene bedre, at det er noget vi skal gennemleve igen og igen, arbejdsdag efter arbejdsdag. Når det endelig bliver weekend slipper vi heller ikke nødvendigvis for det: for hvem gider at blive hjemme hele dagen, når man endelig har fri?

Men hvordan kan det være, at det er så frustrerende at befinde sig i trafikken, og hvorfor har det det med at irritere os til en sådan grad, at vi mister temperamentet og bliver direkte vrede? Hvis vi tænker rent logisk over det, burde vi jo være taknemlige. Er det ikke fantastisk at vi har biler, der kan hjælpe os med at tilvejebringe flere kilometer, uden at blive svedige eller fysisk udmattede? Forestil dig hvis du skulle på arbejde hver evig eneste morgen – ville det ikke være langt hårdere? En hestevogn ville være en smule nemmere end at gå, men stadig langt fra den luksus, som din Renault Espace er i forhold til. Men faktum er, at vi har det med at glemme hvor godt vi har det. Vi sammenligner sjældent med hvor slemme tingene kunne være, og lader i stedet det ideale drømmescenarie være det, vi holder nuet op imod. Men hvorfor egentligt det? I bund og grund er både worst-case situationen, og dine utopiske drømme, ren og skær fiktion, og det giver ikke mening at være sur over at virkeligheden ikke lever op til det du går og forestiller dig inde i dit hoved.

Så for at tage kontrol over dit temperament i trafikken er første skridt at være opmærksom på, at din frustration ikke er over situationen i sig selv. Hvis du kigger isoleret set på din situation, så er den slet ikke så slem. Du sidder i et blødt og rart bilsæde, i en lækker bil med aircondition og store vinduer. Uanset hvor meget trafik der er, så bevæger du dig stadig hurtigere frem imod arbejdet, end du ville kunne uden en bil. Alt går reelt fremragende! Det er først når du begynder at lave urealistiske sammenligninger med opdigtede scenarier, at utilfredsheden begynder at melde sig. Så lad være med det! Det er fint nok at overveje om der er måder din transport kunne gøres bedre på: men når du har tænkt disse tanker, så skal du enten tage handling på dem (for eksempel: køb en ny bil med bedre affjedring, hvis turen er ubehagelig lige nu), eller glemme dem hvis du ikke kan eller vil gøre noget ved det. Hvis du kan ændre på situationen, så kan du tage handling, og så er der ikke noget at brokke sig over. Hvis du ikke kan ændre på det, så må du bare acceptere virkeligheden som den er, for dit brok vil alligevel ikke ændre på noget.

Internettet er Din Hjælpsomme Samarbejdspartner på Jagten efter Ny Bil

Jeg kender rigtigt mange mennesker, der bliver ramt af angst og frygt, når deres bil begynder at falde fra hinanden. Det er ikke nødvendigvis fordi de har et super personligt forhold til bilen, eller ikke har råd til at købe en ny: det er fordi de finder det skræmmende at skulle ud på bilmarkedet og finde en ny bil. Derfor ser man gang på gang folk kaste penge efter alt for dyre reparationer, i stedet for bare at kaste håndklædet i ringen og finde sig noget andet at køre i.

Men i dag behøver det overhovedet ikke være sådan. Ja, der er et større udvalg af biler på markedet end nogensinde før, og det kan være ganske uoverskueligt. Men vi har samtidig en masse ny teknologi, der hjælper os med at finde rundt i denne jungle af nye og brugte biler, og finde den bedste pris. Du behøver ikke længere være god ven med en bilnørd for at finde ud af hvad der rør sig derude, eller få en idé om markedsprisen på de forskellige bilmodeller: det hele findes på internettet og det er sådan du spare penge på en brugt bil.

En del af mig vidste allerede godt at disse ressourcer var tilgængelige, men jeg var stadig overvældet. Heldigvis har jeg en ven, der går helt vildt op i biler, og jeg spurgte ham til råds. Her er hvad han fortalte mig:

  1. Spar penge på brugt bil

Nu om dage kan det næsten ikke betale sig at købe en ny bil. Der er meget få situationer hvor det giver nogen som helst mening, specielt for privatpersoner. Der er flere faktorer i spil her. For det første er byggekvaliteten på moderne biler så høj, at du ikke behøver frygte at en brugt bil ikke vil holde længe nok: så længe den tidligere ejer har passet godt på den, kan du være sikker på at få mange års køreglæde ud af en brugt bil. Prisforskellen på en ny og en brugt bil er kæmpe stor, så selv hvis du skal udskifte den brugte bil lidt hurtigere end en ny af slagsen, vil du stadig ende med at have sparet rigtigt mange penge. Hvis du handler ved en professionel brugtvognsforhandler bliver du desuden beskyttet af den skrappe lovgivning i Danmark, og behøver ikke være ligeså forsigtig, som hvis du handler privat.

  1. Lad Internettet være din Hjælpsomme Samarbejdspartner

Før i tiden var man nødt til at være en kæmpe bil entusiast for at have have bare en overfladisk forståelse for de forskellige biler på markedet, og vide hvad man skulle kigge efter. Brugtvognsforhandlerne var faktisk ivrige efter at alliere sig med sådanne hjælpsomme samarbejdspartnere: jo bedre forståelse de har for bilerne, jo bedre handler kan de lave og jo flere penge kan de tjene. Men i dag kan du som bilkøber få samme overblik, uden at skulle dedikere dit liv til at studere alt der er værd at vide om biler. Det hele er nemlig tilgængelig på internettet i dag, og vil ikke koste dig en krone.

De Basale Principper for en God Messe

Messe

Vi har alle sammen prøvet at være på messe. De fleste gange er det bare en okay oplevelse, og man tænker ikke nærmere over det. Nogle vil sige, at det er definitionen af en god messe: et arrangement hvor det hele kører så glat, at man ikke tænker over at der er en bagvedliggende struktur. Når man kommer hjem tænker man over de nye kontakter man har fået sig, og hvad man har lært i løbet af messen: ”messen” i sig selv er ikke noget man tænker over.

Vi har også alle prøvet at være på en dårlig messe, hvor den ene ting efter den anden gik galt. Det er typisk produktet af uerfarne arrangører, der ikke helt har gennemtænkt tingene, eller har forsøgt at være lidt for kreative med arrangementet. Her er det næsten lige meget, hvor mange visitkort man har fået delt ud eller kontakter man har lavet: man anser stadig messen for værende en absolut katastrofe.

Når nu en dårlig messe tydeligvis er én, der gør opmærksom på sig selv i en ekstrem grad, så kan jeg godt forstå tendensen til at sige, at en god messe er en messe, hvor man ikke tænker over strukturen. Jeg er dog af den overbevisning, at det kun er en middelmådig messe: det kan gøre endnu bedre. Det er helt sikkert et godt mål at have for en messe, og man bør ikke forsøge at skyde over det, hvis man ikke allerede har en masse erfaring. Som sagt kan forsøg på at være smart eller kreativ omkring opbygningen af en messe let resultere i en katastrofe – så man skal virkeligt vide hvad man har gang i, før man overhovedet overvejer at pille ved den traditionelle måde at gøre tingene på.

Så sørg for at de basale ting er på plads. Lad være med at gøre noget ved den underliggende struktur. Sørg for at en Messestand ligner en messestand, og at folk kan genkende at det er en messe de er ved. Det skal være muligt for en tilfældig person at kunne navigere og forstå messen, selv hvis de ikke har læst noget af det materiale du har produceret; at have besøgt en anden messe før skal være det absolutte maksimale krav for, at de kan finde rundt på din. Der er dog områder, hvor du godt kan være lidt kreativ. Det er dog kritisk, at dine kreative indslag ikke bare er inkluderet for at din messe kan skille sig ud, eller for at få folk til at smile eller grine. Der er nødt til at være et rationelt og praktisk element i dit nye tiltag, for ellers vil det næsten med sikkerhed blive oplevet som en irritation som folk hellere havde været foruden.

Jeg Havde Lært Mig Selv at Være Bange

Bange

Det kan være svært at vokse op i en familie, hvor de voksne konstant er stressede. Ikke bare er der ikke rigtigt overskud til børnene, men lunten er også utroligt kort. Børn har brug for, at de kan stille dumme spørgsmål og lave fejl, og at en voksen har tålmodigheden til, at hjælpe dem igennem oplevelsen. Men sådan var det desværre ikke for mig, og det førte til noget adfærd i mit voksenliv, der ikke altid har været til fordel for mig. Specielt kan jeg se, at jeg igennem min barndom lært mig selv at være bange. Bange for at gøre noget dumt, bange for at skille mig ud og bange for at fejle.

Selvfølgelig gjorde jeg noget dumt en gang imellem. Jeg var en smule klodset, som man nok altid er som barn, og kom på et tidspunkt til at ødelægge en dyr tallerken i min mors køkken, da jeg var blevet sat til at vaske op. Igen, på grund af alt den stress mine forældre var under, førte det til råben og skrigen, frem for konstruktiv dialog. Det dumme var, at dette gjorde mig så bange for at være klodset, at jeg konstant blev nervøs, når jeg skulle håndtere noget dyrebart. Denne nervøsitet førte naturligvis rysten på hænderne med sig, og vupti: nu blev jeg endnu mere klodset.

Det bedste man kunne gøre i mit barndomshjem var, at gøre sig så ubemærket som muligt. Hvis man var usynlig, og ikke stod i vejen, så var der ikke nogen der råbte af en. Den adfærd betød dog, at jeg også blev den stille dreng henne i skolen. Udfordringen her er, at man ved at være så stille, faktisk skiller sig mere ud i skolen: det er anderledes adfærd, og der er ikke nogen steder at gemme sig. Derfor blev jeg mobbet. Mit forsøg på at gøre mig selv usynlig, af frygt for at gøre opmærksom på mig selv, fik mig til at skille mig ud og blive endnu mere synlig.

Jeg følte også et enormt pres, da der begyndte at komme eksamener i skolen. En god karakter ville bare få min far til at sige ”det er jo som forventet”, mens en dårlig karakter ville betyde skuffelse og vrede. Den konstante frygt for at fejle sugede al min energi, og jeg var derfor altid udmattet når jeg læste op eller skulle præsentere til eksamen. Hvilket førte til, at jeg forstod mindre, og fik dårligere karakterer.

Men heldigvis havde jeg en god underviser, der forstod hvad der skete i mit liv. Hun tog mig under sine vinger, og gav mig troen på mig selv tilbage. Havde det ikke været for hende, ved jeg ikke, hvor mit liv havde været i dag. Jeg havde i hvert fald nok ikke turde købe mig selv noget kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen, af frygt for at jeg ville være klodset og tabe det. Jeg var nok ikke blevet arrangør af arrangementer i mit lokalområde, fordi det kræver at jeg står på scenen. Og jeg var nok aldrig kommet ud med de bedste karakterer på min årgang. Take Liselotte.

Hold Dig Ikke Tilbage: Mal med Kraftige Farver

Maling

Da jeg var yngre, var jeg altid den generte type, der ikke turde sige sin mening af frygt for, at andre ville grine af den. Jeg var en medløber, der nikkede af det de andre sagde, selvom jeg var uenig. Jeg forsøgte helt generelt at være så usynlig som muligt. Tanken var, at hvis ingen lagde mærke til mig, jamen så ville de heller ikke have noget grimt at sige, og det ville være dejligt.

Sådan fungerer virkeligheden dog ikke. Jeg var den lille stille pige, og det blev jeg mobbet med. Der blev fortalt alle mulige usande historier om mig, og hver gang folk hviskede i hjørnerne var jeg bange for, at det handlede om mig. Det var svært for mig at forstå dengang, og jeg forsøgte at gøre mig mindre og mindre bemærket, for at få det til at stoppe. Hvis jeg rent faktisk kunne gøre mig selv usynlig, så havde jeg helt sikkert gjort det. Men jo mere stille og usynlig jeg blev, jo værre blev mobberiet og historierne. I dag forstår jeg hvorfor.

Ser du, vi danner os konstant indtryk af andre mennesker. Det er helt naturligt, og vi er af og til ganske gode til det. Hvis du kigger på en fremmed du aldrig har mødt før, vil du lynhurtigt kunne digte historier om deres liv: du laver gæt omkring deres personlighed og deres job, ud fra det du kan se. Det er derfor vi snakker om, at førstehånds-indtrykket er så vigtigt. Du kan nemlig ikke undgå at blive dømt på det overfladiske. Typisk er dette førstehåndsindtryk dog åbent overfor at blive udfordret: hvis vi snakker med en fremmed kort efter vi møder dem, er vi ganske villige til at opdatere hvordan vi ser dem, når vi hører hvad de har at sige. Problemet er, hvis vi aldrig får noget nyt at arbejde med: hvis vi aldrig snakker med personen, eller de ikke lægger deres personlighed og meninger ud, så vi kan se dem. Nu har vi ikke andet end vores egne fordomme, gæt og fantasier at se.

Da jeg var en lille pige, var min fejl altså, at jeg ikke viste hvem jeg var. Jeg var et blankt lærrede, og jeg lod alle og enhver tegne på det. Folk vil altid have en idé om hvem du er: og hvis de ikke kan få information fra dig om hvem du er, jamen så lytter de til deres mavefornemmelse og de historier de hører fra andre.

Det var først da jeg begyndte på Vandel Efterskole, at jeg for alvor fik øjnene op for det faktum. Her var jeg omgivet af farverrige karakterer, der stod ved hvem de var, og råbte det fra bjergtoppene. Jeg begyndte på det samme: jeg stoppede med at holde mig tilbage, og malede i stedet med de kraftige farver, der afslørede min personlighed. Pludseligt var der ikke længere rygter og underlige historier om mig: nej, i stedet vidste folk hvem jeg var, og kunne snakke om det i stedet for.

Sådan lever du det simple liv udenom samfundet

Simpel

De fleste af os har gennem hele vores liv fået, at vi skal passe ind i samfundet – hvis ikke direkte, så indirekte. Det er i hvert fald en af de vigtigste opgaver ifølge dagplejere, pædagoger, lærer og så videre, når de tager sig af børn, at få dem til at passe ind i samfundet. Samfundet er åbenbart et sted, som er fuld af mobning, tvang og læren om alt andet end den dannelse, der burde fylde mest i vores liv. På trods af at vi gennem de sidste mange årtier har effektiviseret vores arbejde således at vi producerer langt mere per arbejdstime nu, end vi gjorde for 100 år siden, så arbejder alle lige så meget som før. Det ville slet ikke være så stort et problem, hvis alt arbejde var frivilligt og baseret på et eller andet personligt mål, hvor man forsøger at danne viden eller på andre måder hjælpe os fremad, i stedet for at handle om at producere ubrugelige genstande folk bliver snydt til at tro, de har brug for, eller servicere dem, der er rigere end os selv. Velfærd er ikke centrum i noget nuværende samfund i verden, inklusiv vores eget, på trods af at det bliver kaldt for et velfærdssamfund. Hvis du også er træt af at deltage i og støtte et så sindssygt samfund som det danske, så læs med her, hvor vi beskriver lidt om, hvad du har brug for, for at melde dig ud af vores samfund.

Den ultimative måde at blive helt afhængig af andre mennesker i verden kaldes på engelsk off-grid living. Det handler om, at man ikke får vand, el eller lignende udefra, men derimod selv producerer det, man har brug for. Det gælder selvfølgelig også mad, tag over hovedet og så videre.

Hvis du vil have el til dine lamper, din smartphone eller hvad du nu end mener, du har brug for, så må du selv generere det. De fleste generatorer bruger diesel, benzin eller andre ting, som du formentlig ikke kan skaffe uden at købe det, men med solceller kan du nøjes med et engangskøb, som varer i rigtig mange år fremover. Strømmen skal dog lagres, hvis du også vil have lys, når solen går ned – og det er jo trods alt det tidspunkt, der er mest brug for det. Du bør dog overveje nøje, om du virkelig har brug for de her elektriske apparater, eller om dit liv ville være bedre uden.

Mad er blevet nemmere og nemmere selv at producere, uden at bruge alt for meget tid på det. Du kan for eksempel vælge at dyrke dine afgrøder i vand i stedet for jord, men igen er det noget, du bliver nødt til at sætte dig ind i. Det samme gælder, hvis du selv vil bygge dit hus og så videre. Held og lykke.

Guide – fra kontorjob til digital nomade på 1 år

Laptop pige

Har du hørt om digitale nomader? Det er kort sagt en livsstil, hvor man rejser rundt samtidig med, at man arbejde online. Du kan altså flytte fra Danmark til Tyskland til Spanien til Filippinerne til Kina eller hvor end, du nu har lyst til at rejse hen, så længe der er en god nok internetforbindelse. Hvis det lyder som noget for dig, men du p.t. har et job på et kontor, så læs med her, hvor vi fortæller, hvor lidt der skal til for at skifte til en nomadisk livsstil på bare 1 år.

Det vigtigste, når du vil bevæge dig fra at arbejde på et kontor til at arbejde hvor som helst i verden, er, at du forstår, hvad det vil sige at arbejde, mens man rejser. Det kommer bag på mange nye digitale nomader, at de ikke når at lave så meget arbejde, som de havde tænkt sig. Der er nemlig ikke nogen bag dig til at ånde dig i nakken og hjælpe dig med at holde fokus på arbejdet, så hvis du kommer til at åbne Facebook, lukker du det altså først igen, når du er klar på at arbejde. Der er ikke mange, som er glade nok for deres arbejde til, at de kan motivere sig selv bare ved tanken om slutresultatet eller selve arbejdet.

Det er altså bedst, hvis du før noget andet kan holde en ferie på omkring en måned, hvor du i stedet for at holde ferie laver noget produktivt. Du kan for eksempel begynde på det næste trin, som er at lære de ting, du har brug for, for at få et online job. Hvis du sætter dig nogle mål, før du tager afsted, og så rent faktisk formår at opnå de mål i løbet af ferien, så kan du nok også klare et liv som digital nomade. Hvis ikke, så må du selv vurdere, om du kan finde en måde at holde fokusset som digital nomade eller bliver nødt til at nøjes med et almindeligt kontorjob.

Som sagt er det næste trin, at du skal lære nogle forskellige ting. Hvis du for eksempel vil arbejde med digital markedsføring, kan det være en fordel at have sat sig ind i nogle af de mest essentielle stykker software som agillic, der bruges til at automatisere en stor del af arbejdet. Hvis du hellere vil arbejde som webudvikler eller lignende, så skal du sætte dig ind i blandt andet programmering og webdesign. Mens du lærer, bør du arbejde på dit portfolie, så du har noget at vise frem, når du sender en ansøgning en gang i fremtiden. Det eneste du mangler nu er, at du umiddelbart før du starter dit liv som digital nomade skal have sat dig ind i coworking spaces og andre steder, der giver dig det rigtige setup til at arbejde samtidig med, at du får et godt netværk og kan socialisere med ligesindede.

Kunsten at drive en familieejet virksomhed

Virksomhed

At drive en virksomhed kan være svært. At drive en familieejet virksomhed kan være endnu sværere. For når man blander familie og forretning, er det ikke altid opskriften på succes. I Danmark findes flere prominente familieejede virksomheder, hvor de mest kendte sandsynligvis er LEGO og JYSK. Disse to virksomheder er nogle af de mest succesfulde i Danmark, og især LEGO har formået at gøre deres brand verdensomspændende – mens JYSK selv forsøger at gøre dem kunsten efter. Det er dog ikke uden udfordringer, for med succes kommer også mediernes opmærksomhed. Ofte kan man læse om LEGO-arvingernes strid eller om hvordan Lars Larsens søn ikke længere er en del af firmaet. Her virker det til, at familierelationen giver yderligere anledning til stridigheder i firmet.

 

Særlige udfordringer og styrker

En særlig udfordring som den familieejede virksomhed står over for, er generationsskiftet: Når virksomheden skifter hænder mellem generationer, hvor den ældre generation som regel går på pension og den yngre generation er klar til at tage over. Det kan dog være en dyr proces, både økonomisk og ressourcemæssigt. Men den familieejede virksomhed har også nogle fordele, som ordinære virksomheder ikke har. Fordi virksomheden drives af familiemedlemmer, er det ofte deres hjertebarn og de brænder mere for deres virksomhed og branche. Mange er måske vokset op i firmaet, mens deres mor eller far sad på direktørposten – og når de selv skal føre stafetten videre, ser de det som en enorm ære. Derudover er der ofte en flad struktur og korte beslutningsveje i disse virksomheder – det betyder, at der ikke er lang vej fra idé til udførelse, ligesom ledelsen ofte er en del af den daglige gang i virksomheden. Undersøgelser viser, at familieejede virksomheder klarer sig bedre i krisetider end ordinære virksomheder – blandt andet fordi deres korte beslutningsvej betyder, at de hurtigere kan reagere på ændringer i markedet.

 

En forskel i lokalområdet

Det er dog ikke kun store og prominente virksomheder, der er familieejede. Mange ved det ikke, men familieejede virksomheder er den mest dominerende form for virksomhed i Danmark: En undersøgelse viser, at der eksisterer mellem 40.000 og 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, der til sammen beskæftiger 1,3 millioner mennesker. Det kan både være større og mindre virksomheder, som ofte spiller en stor rolle i lokalområdet – fx Søren Søgaard fra Vejle, Ritas Rengøring fra Bramming eller Thermex fra Hjørring. Det er virksomheder der har eksisteret i mange år og som har base i de byer, hvor de blev grundlagt og ansætter mange mennesker i lokalområdet, ligesom de måske sponsorerer diverse sportshold, tombolaer til byfester eller præmier til den lokale bankoklub. I nogle tilfælde ses det, at lokalsamfundet lider hårdt under, at sådan en virksomhed lukker eller flytter. Derfor står en familieejet virksomhed over for en særlig udfordring ved fx et generationsskifte: For hvilke valg vil den nye generation tage og hvordan kan det påvirke lokalsamfundet? Det er en balancegang for enhver virksomhed, men især for en familieejet virksomhed – og en opgave som de fleste virksomheder bestemt ikke tager let på.

5 tips til efterårshaven

Have

Det kan være fristende at droppe havearbejdet og blive indendørs, når efteråret sætter ind og vejret bliver koldere. Men hvis du gerne vil have det lidt lettere, når foråret springer frem, så skal du gøre dig selv den tjeneste at tage en tur i haven nu. Her får du 5 tips til det du skal nå at få ordnet i efterårshaven.

Fjern de store mængder blade

At rive blade sammen er en af de vigtige opgaver i efteråret. Det har ingen betydning, at der ligger et par blade hist og her, men store mængder blade kan eksempelvis skade græsplænen, hvis de ikke bliver fjernet. Husk også at tjekke tagrender og andre drænløb, da disse også let bliver tilstoppet af de mange nedfaldende blade.

Saml (nedfalden) frugt

Det sidste frugt på træerne er nu ved at være modent, så sørg for ofte at tjekke træerne godt igennem, så du får mest muligt ud af frugten. Derudover er det vigtigt, at du samler nedfalden frugt. Det tiltrækker nemlig dyr som dræbersnegle, hvepse og orm, som kan overvintre i barken og dermed inficere endnu flere frugter næste år.

Fjern ukrudt en sidste gang

Selvom man ofte bruger store dele af foråret og sommeren på at luge ukrudt, kan det sagtens betale sig at give den en ekstra skalle i efteråret – det ukrudt du luger nu, kommer nemlig ikke igen. Så sørger du for at give haven en ekstra overhaling i efteråret, kan du med stor sandsynlighed slappe lidt ekstra af i foråret og sommeren.

 Flyt sarte planter ind

Hvis du gerne vil have, at dine planter overlever til næste sæson, er det en god ide at finde ud af, hvilke der kan tåle frost og hvilke der ikke kan. De som ikke kan tåle frost skal rykkes ind i varmen, så de ikke dør i frostvejret. Du kan enten rykke dem helt ind eller sætte dem i skuret, hvis temperaturen ikke falder under frysepunktet.

 Plant træer, buske og hæk

Efteråret virker måske ikke til at være det bedste tidspunkt på året, hvor noget nyt skal plantes. Men er der tale om træer, buske eller hæk, så er efteråret den perfekte tid, da planterne dermed kan nå at slå rødder inden foråret. Eksempelvis er en bøgehæk meget hårdfør, vindfør og i det hele taget tolerant – den tåler både sol, halvskygge og skygge – så efteråret er den perfekte tid at sætte den i jorden. Mangler du ekstra ekspertviden kan du besøge Plantorama, som har et stort udvalg og ekspertise indenfor bøgehække.

Skal læses