Jeg Havde Lært Mig Selv at Være Bange

Bange

Det kan være svært at vokse op i en familie, hvor de voksne konstant er stressede. Ikke bare er der ikke rigtigt overskud til børnene, men lunten er også utroligt kort. Børn har brug for, at de kan stille dumme spørgsmål og lave fejl, og at en voksen har tålmodigheden til, at hjælpe dem igennem oplevelsen. Men sådan var det desværre ikke for mig, og det førte til noget adfærd i mit voksenliv, der ikke altid har været til fordel for mig. Specielt kan jeg se, at jeg igennem min barndom lært mig selv at være bange. Bange for at gøre noget dumt, bange for at skille mig ud og bange for at fejle.

Selvfølgelig gjorde jeg noget dumt en gang imellem. Jeg var en smule klodset, som man nok altid er som barn, og kom på et tidspunkt til at ødelægge en dyr tallerken i min mors køkken, da jeg var blevet sat til at vaske op. Igen, på grund af alt den stress mine forældre var under, førte det til råben og skrigen, frem for konstruktiv dialog. Det dumme var, at dette gjorde mig så bange for at være klodset, at jeg konstant blev nervøs, når jeg skulle håndtere noget dyrebart. Denne nervøsitet førte naturligvis rysten på hænderne med sig, og vupti: nu blev jeg endnu mere klodset.

Det bedste man kunne gøre i mit barndomshjem var, at gøre sig så ubemærket som muligt. Hvis man var usynlig, og ikke stod i vejen, så var der ikke nogen der råbte af en. Den adfærd betød dog, at jeg også blev den stille dreng henne i skolen. Udfordringen her er, at man ved at være så stille, faktisk skiller sig mere ud i skolen: det er anderledes adfærd, og der er ikke nogen steder at gemme sig. Derfor blev jeg mobbet. Mit forsøg på at gøre mig selv usynlig, af frygt for at gøre opmærksom på mig selv, fik mig til at skille mig ud og blive endnu mere synlig.

Jeg følte også et enormt pres, da der begyndte at komme eksamener i skolen. En god karakter ville bare få min far til at sige ”det er jo som forventet”, mens en dårlig karakter ville betyde skuffelse og vrede. Den konstante frygt for at fejle sugede al min energi, og jeg var derfor altid udmattet når jeg læste op eller skulle præsentere til eksamen. Hvilket førte til, at jeg forstod mindre, og fik dårligere karakterer.

Men heldigvis havde jeg en god underviser, der forstod hvad der skete i mit liv. Hun tog mig under sine vinger, og gav mig troen på mig selv tilbage. Havde det ikke været for hende, ved jeg ikke, hvor mit liv havde været i dag. Jeg havde i hvert fald nok ikke turde købe mig selv noget kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen, af frygt for at jeg ville være klodset og tabe det. Jeg var nok ikke blevet arrangør af arrangementer i mit lokalområde, fordi det kræver at jeg står på scenen. Og jeg var nok aldrig kommet ud med de bedste karakterer på min årgang. Take Liselotte.

Hold Dig Ikke Tilbage: Mal med Kraftige Farver

Maling

Da jeg var yngre, var jeg altid den generte type, der ikke turde sige sin mening af frygt for, at andre ville grine af den. Jeg var en medløber, der nikkede af det de andre sagde, selvom jeg var uenig. Jeg forsøgte helt generelt at være så usynlig som muligt. Tanken var, at hvis ingen lagde mærke til mig, jamen så ville de heller ikke have noget grimt at sige, og det ville være dejligt.

Sådan fungerer virkeligheden dog ikke. Jeg var den lille stille pige, og det blev jeg mobbet med. Der blev fortalt alle mulige usande historier om mig, og hver gang folk hviskede i hjørnerne var jeg bange for, at det handlede om mig. Det var svært for mig at forstå dengang, og jeg forsøgte at gøre mig mindre og mindre bemærket, for at få det til at stoppe. Hvis jeg rent faktisk kunne gøre mig selv usynlig, så havde jeg helt sikkert gjort det. Men jo mere stille og usynlig jeg blev, jo værre blev mobberiet og historierne. I dag forstår jeg hvorfor.

Ser du, vi danner os konstant indtryk af andre mennesker. Det er helt naturligt, og vi er af og til ganske gode til det. Hvis du kigger på en fremmed du aldrig har mødt før, vil du lynhurtigt kunne digte historier om deres liv: du laver gæt omkring deres personlighed og deres job, ud fra det du kan se. Det er derfor vi snakker om, at førstehånds-indtrykket er så vigtigt. Du kan nemlig ikke undgå at blive dømt på det overfladiske. Typisk er dette førstehåndsindtryk dog åbent overfor at blive udfordret: hvis vi snakker med en fremmed kort efter vi møder dem, er vi ganske villige til at opdatere hvordan vi ser dem, når vi hører hvad de har at sige. Problemet er, hvis vi aldrig får noget nyt at arbejde med: hvis vi aldrig snakker med personen, eller de ikke lægger deres personlighed og meninger ud, så vi kan se dem. Nu har vi ikke andet end vores egne fordomme, gæt og fantasier at se.

Da jeg var en lille pige, var min fejl altså, at jeg ikke viste hvem jeg var. Jeg var et blankt lærrede, og jeg lod alle og enhver tegne på det. Folk vil altid have en idé om hvem du er: og hvis de ikke kan få information fra dig om hvem du er, jamen så lytter de til deres mavefornemmelse og de historier de hører fra andre.

Det var først da jeg begyndte på Vandel Efterskole, at jeg for alvor fik øjnene op for det faktum. Her var jeg omgivet af farverrige karakterer, der stod ved hvem de var, og råbte det fra bjergtoppene. Jeg begyndte på det samme: jeg stoppede med at holde mig tilbage, og malede i stedet med de kraftige farver, der afslørede min personlighed. Pludseligt var der ikke længere rygter og underlige historier om mig: nej, i stedet vidste folk hvem jeg var, og kunne snakke om det i stedet for.

Sådan lever du det simple liv udenom samfundet

Simpel

De fleste af os har gennem hele vores liv fået, at vi skal passe ind i samfundet – hvis ikke direkte, så indirekte. Det er i hvert fald en af de vigtigste opgaver ifølge dagplejere, pædagoger, lærer og så videre, når de tager sig af børn, at få dem til at passe ind i samfundet. Samfundet er åbenbart et sted, som er fuld af mobning, tvang og læren om alt andet end den dannelse, der burde fylde mest i vores liv. På trods af at vi gennem de sidste mange årtier har effektiviseret vores arbejde således at vi producerer langt mere per arbejdstime nu, end vi gjorde for 100 år siden, så arbejder alle lige så meget som før. Det ville slet ikke være så stort et problem, hvis alt arbejde var frivilligt og baseret på et eller andet personligt mål, hvor man forsøger at danne viden eller på andre måder hjælpe os fremad, i stedet for at handle om at producere ubrugelige genstande folk bliver snydt til at tro, de har brug for, eller servicere dem, der er rigere end os selv. Velfærd er ikke centrum i noget nuværende samfund i verden, inklusiv vores eget, på trods af at det bliver kaldt for et velfærdssamfund. Hvis du også er træt af at deltage i og støtte et så sindssygt samfund som det danske, så læs med her, hvor vi beskriver lidt om, hvad du har brug for, for at melde dig ud af vores samfund.

Den ultimative måde at blive helt afhængig af andre mennesker i verden kaldes på engelsk off-grid living. Det handler om, at man ikke får vand, el eller lignende udefra, men derimod selv producerer det, man har brug for. Det gælder selvfølgelig også mad, tag over hovedet og så videre.

Hvis du vil have el til dine lamper, din smartphone eller hvad du nu end mener, du har brug for, så må du selv generere det. De fleste generatorer bruger diesel, benzin eller andre ting, som du formentlig ikke kan skaffe uden at købe det, men med solceller kan du nøjes med et engangskøb, som varer i rigtig mange år fremover. Strømmen skal dog lagres, hvis du også vil have lys, når solen går ned – og det er jo trods alt det tidspunkt, der er mest brug for det. Du bør dog overveje nøje, om du virkelig har brug for de her elektriske apparater, eller om dit liv ville være bedre uden.

Mad er blevet nemmere og nemmere selv at producere, uden at bruge alt for meget tid på det. Du kan for eksempel vælge at dyrke dine afgrøder i vand i stedet for jord, men igen er det noget, du bliver nødt til at sætte dig ind i. Det samme gælder, hvis du selv vil bygge dit hus og så videre. Held og lykke.

Guide – fra kontorjob til digital nomade på 1 år

Laptop pige

Har du hørt om digitale nomader? Det er kort sagt en livsstil, hvor man rejser rundt samtidig med, at man arbejde online. Du kan altså flytte fra Danmark til Tyskland til Spanien til Filippinerne til Kina eller hvor end, du nu har lyst til at rejse hen, så længe der er en god nok internetforbindelse. Hvis det lyder som noget for dig, men du p.t. har et job på et kontor, så læs med her, hvor vi fortæller, hvor lidt der skal til for at skifte til en nomadisk livsstil på bare 1 år.

Det vigtigste, når du vil bevæge dig fra at arbejde på et kontor til at arbejde hvor som helst i verden, er, at du forstår, hvad det vil sige at arbejde, mens man rejser. Det kommer bag på mange nye digitale nomader, at de ikke når at lave så meget arbejde, som de havde tænkt sig. Der er nemlig ikke nogen bag dig til at ånde dig i nakken og hjælpe dig med at holde fokus på arbejdet, så hvis du kommer til at åbne Facebook, lukker du det altså først igen, når du er klar på at arbejde. Der er ikke mange, som er glade nok for deres arbejde til, at de kan motivere sig selv bare ved tanken om slutresultatet eller selve arbejdet.

Det er altså bedst, hvis du før noget andet kan holde en ferie på omkring en måned, hvor du i stedet for at holde ferie laver noget produktivt. Du kan for eksempel begynde på det næste trin, som er at lære de ting, du har brug for, for at få et online job. Hvis du sætter dig nogle mål, før du tager afsted, og så rent faktisk formår at opnå de mål i løbet af ferien, så kan du nok også klare et liv som digital nomade. Hvis ikke, så må du selv vurdere, om du kan finde en måde at holde fokusset som digital nomade eller bliver nødt til at nøjes med et almindeligt kontorjob.

Som sagt er det næste trin, at du skal lære nogle forskellige ting. Hvis du for eksempel vil arbejde med digital markedsføring, kan det være en fordel at have sat sig ind i nogle af de mest essentielle stykker software som agillic, der bruges til at automatisere en stor del af arbejdet. Hvis du hellere vil arbejde som webudvikler eller lignende, så skal du sætte dig ind i blandt andet programmering og webdesign. Mens du lærer, bør du arbejde på dit portfolie, så du har noget at vise frem, når du sender en ansøgning en gang i fremtiden. Det eneste du mangler nu er, at du umiddelbart før du starter dit liv som digital nomade skal have sat dig ind i coworking spaces og andre steder, der giver dig det rigtige setup til at arbejde samtidig med, at du får et godt netværk og kan socialisere med ligesindede.

Kunsten at drive en familieejet virksomhed

Virksomhed

At drive en virksomhed kan være svært. At drive en familieejet virksomhed kan være endnu sværere. For når man blander familie og forretning, er det ikke altid opskriften på succes. I Danmark findes flere prominente familieejede virksomheder, hvor de mest kendte sandsynligvis er LEGO og JYSK. Disse to virksomheder er nogle af de mest succesfulde i Danmark, og især LEGO har formået at gøre deres brand verdensomspændende – mens JYSK selv forsøger at gøre dem kunsten efter. Det er dog ikke uden udfordringer, for med succes kommer også mediernes opmærksomhed. Ofte kan man læse om LEGO-arvingernes strid eller om hvordan Lars Larsens søn ikke længere er en del af firmaet. Her virker det til, at familierelationen giver yderligere anledning til stridigheder i firmet.

 

Særlige udfordringer og styrker

En særlig udfordring som den familieejede virksomhed står over for, er generationsskiftet: Når virksomheden skifter hænder mellem generationer, hvor den ældre generation som regel går på pension og den yngre generation er klar til at tage over. Det kan dog være en dyr proces, både økonomisk og ressourcemæssigt. Men den familieejede virksomhed har også nogle fordele, som ordinære virksomheder ikke har. Fordi virksomheden drives af familiemedlemmer, er det ofte deres hjertebarn og de brænder mere for deres virksomhed og branche. Mange er måske vokset op i firmaet, mens deres mor eller far sad på direktørposten – og når de selv skal føre stafetten videre, ser de det som en enorm ære. Derudover er der ofte en flad struktur og korte beslutningsveje i disse virksomheder – det betyder, at der ikke er lang vej fra idé til udførelse, ligesom ledelsen ofte er en del af den daglige gang i virksomheden. Undersøgelser viser, at familieejede virksomheder klarer sig bedre i krisetider end ordinære virksomheder – blandt andet fordi deres korte beslutningsvej betyder, at de hurtigere kan reagere på ændringer i markedet.

 

En forskel i lokalområdet

Det er dog ikke kun store og prominente virksomheder, der er familieejede. Mange ved det ikke, men familieejede virksomheder er den mest dominerende form for virksomhed i Danmark: En undersøgelse viser, at der eksisterer mellem 40.000 og 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, der til sammen beskæftiger 1,3 millioner mennesker. Det kan både være større og mindre virksomheder, som ofte spiller en stor rolle i lokalområdet – fx Søren Søgaard fra Vejle, Ritas Rengøring fra Bramming eller Thermex fra Hjørring. Det er virksomheder der har eksisteret i mange år og som har base i de byer, hvor de blev grundlagt og ansætter mange mennesker i lokalområdet, ligesom de måske sponsorerer diverse sportshold, tombolaer til byfester eller præmier til den lokale bankoklub. I nogle tilfælde ses det, at lokalsamfundet lider hårdt under, at sådan en virksomhed lukker eller flytter. Derfor står en familieejet virksomhed over for en særlig udfordring ved fx et generationsskifte: For hvilke valg vil den nye generation tage og hvordan kan det påvirke lokalsamfundet? Det er en balancegang for enhver virksomhed, men især for en familieejet virksomhed – og en opgave som de fleste virksomheder bestemt ikke tager let på.

5 tips til efterårshaven

Have

Det kan være fristende at droppe havearbejdet og blive indendørs, når efteråret sætter ind og vejret bliver koldere. Men hvis du gerne vil have det lidt lettere, når foråret springer frem, så skal du gøre dig selv den tjeneste at tage en tur i haven nu. Her får du 5 tips til det du skal nå at få ordnet i efterårshaven.

Fjern de store mængder blade

At rive blade sammen er en af de vigtige opgaver i efteråret. Det har ingen betydning, at der ligger et par blade hist og her, men store mængder blade kan eksempelvis skade græsplænen, hvis de ikke bliver fjernet. Husk også at tjekke tagrender og andre drænløb, da disse også let bliver tilstoppet af de mange nedfaldende blade.

Saml (nedfalden) frugt

Det sidste frugt på træerne er nu ved at være modent, så sørg for ofte at tjekke træerne godt igennem, så du får mest muligt ud af frugten. Derudover er det vigtigt, at du samler nedfalden frugt. Det tiltrækker nemlig dyr som dræbersnegle, hvepse og orm, som kan overvintre i barken og dermed inficere endnu flere frugter næste år.

Fjern ukrudt en sidste gang

Selvom man ofte bruger store dele af foråret og sommeren på at luge ukrudt, kan det sagtens betale sig at give den en ekstra skalle i efteråret – det ukrudt du luger nu, kommer nemlig ikke igen. Så sørger du for at give haven en ekstra overhaling i efteråret, kan du med stor sandsynlighed slappe lidt ekstra af i foråret og sommeren.

 Flyt sarte planter ind

Hvis du gerne vil have, at dine planter overlever til næste sæson, er det en god ide at finde ud af, hvilke der kan tåle frost og hvilke der ikke kan. De som ikke kan tåle frost skal rykkes ind i varmen, så de ikke dør i frostvejret. Du kan enten rykke dem helt ind eller sætte dem i skuret, hvis temperaturen ikke falder under frysepunktet.

 Plant træer, buske og hæk

Efteråret virker måske ikke til at være det bedste tidspunkt på året, hvor noget nyt skal plantes. Men er der tale om træer, buske eller hæk, så er efteråret den perfekte tid, da planterne dermed kan nå at slå rødder inden foråret. Eksempelvis er en bøgehæk meget hårdfør, vindfør og i det hele taget tolerant – den tåler både sol, halvskygge og skygge – så efteråret er den perfekte tid at sætte den i jorden. Mangler du ekstra ekspertviden kan du besøge Plantorama, som har et stort udvalg og ekspertise indenfor bøgehække.

Hyggeligt børneværelse til budgetpris

Børneværelse

Det er både sjovt og hyggeligt at indrette børnenes værelser, men det kan også ende med at blive en dyr fornøjelse, hvis ikke man ser sig godt for. Der findes en række gode råd, som er gode at støtte sig op af, når man går i gang med indkøbene og indretningen, og dem finder du her i artiklen. Formålet er her at præsentere nogle gode idéer til, hvordan du kan skabe et hyggeligt og spændende, men samtidig effektivt og praktisk børneværelse inden for en økonomisk overskuelig grænse. Læs mere, og bliv klogere på, hvordan du skaber en hyggelig lille oase for din søn eller datter.

Plakater til børneværelset

En plakat til børneværelset har utrolig mange formål, for de skaber både hygge, giver personlighed, pynter, og så er de lærerige. De fås i uendelige mange designs og til børn i alle aldre, både drenge og piger, store som små, så det er bare med at komme i gang og undersøge det kæmpe udvalg. Du kan med fordel starte hos Plakatdyr (indsæt link), hvor du finder noget for enhver smag og enhver slags boligindretning. Plakater til børneværelset er en rigtig god måde, hvorpå du både kan sprede hygge og en god atmosfære, men samtidig uden at sprænge budgettet.

Gamle skatte

”En mands affald er en anden mands guld” lyder et ordsprog, og det er der meget rigtigt i. Der findes utrolig mange møbler, legetøj og andre ting i genbrugsbutikker, den blå avis, diverse apps til genbrugssalg, som ofte intet fejler. De sælges måske, fordi sælgeren ikke længere har brug for dem, eller måske blot er blevet træt af dem, og derfor kan de nu blive dine til en ofte meget nedsat pris. Finder du møbler, der er en anelse slidte, kan du med fordel finde sandpapir og malerpensel frem og give dem en overhaling, og vupti – så har du nærmest spritnye møbler igen. At finde genbrugsskatte er både godt for miljøet og pengepungen – det er en win-win!

Wallstickers

At dekorere væggene – ikke med maling, ikke med tapet – men med wallstickers er rigtig populært og moderne lige i øjeblikket. De findes også i rigtig mange forskellige slags, og du kan vælge blot at lade dem pynte på en lille del af én væg, lade dem fylde én hel væg, eller lade designet pryde op til flere af værelsets vægge. Stickers’ene er super nemme både at placere og efterfølgende fjerne igen, så du behøver ikke bekymre dig om eventuelle skader bagefter.

Tæpper og lamper

Det kan måske virke som noget, der hører til i småtingsafdelingen, men tilbehør som tæpper, lamper, små kurve, vaser, og lignende er alle sammen ting, der giver varme og sikrer den hyggelige atmosfære, som alle ønsker skal være tilstede på et børneværelse. Eksempelvis er tæpper både utroligt dekorative og farverige, men har samtidig den praktiske effekt, at de isolerer lyden og giver mulighed for behagelig leg på gulvet i timevis. Du kan altså gå på jagt efter mindre boligtilbehør til under kr. 100 per styk og på den måde sprede en masse hygge og stemning på dine børns værelser.

Guide: Sådan vender du en dårlig dag til en god dag

Dyb indåndning

Vi kender det alle sammen: de dage, hvor tingene bare ikke lige kører på skinner. Det de fleste vil betegne som ”dårlige dage”. Men hvis man opsnapper følelsen af en dårlig dag i tide, kan man sagtens nå at ændre dagen til en god en af slagsen. Her vil vi guide dig til at par redskaber til, hvordan du stadig kan nå at gå i seng med et smil på læben, selvom dagen ikke er startet sådan.

 

Dybe indåndinger

Det virker simpelt. Og det er det egentlig også. Men nogle gange kan stres og frustrationer overtage ens krop, og så glemmer man at trække vejret ordentligt. Hvis man, når man føler sig allermest frustreret, tager to minutter for sig selv, trækker vejret helt ned i maven og puster ud, vil alt det man var frustreret over pludseligt falde lige så stille til jorden og virke mindre betydeligt. Du vil samtidig føle dig i mere kontrol over din dag, og du kan nu gå ud og angribe de opgaver, du stod overfor med ny energi.

 

Smil

Det er bevist, at det at smile frembringer glæde i din krop. Så selvom du i øjeblikket ikke kan finde noget at smile over, kan det godt betale sig at tvinge et smil frem, og så vil du mærke, hvordan du allerede føler dig gladere.

 

Overvej: Hvad har gjort dagen dårlig?

Når du føler dagen er ved at køre allermest af sporet, er det en god idé at sætte sig ned og tænke over: ”hvorfor er jeg i dårligt humør?”. Typisk vil man opdage, at det ”blot” er en masse småting, man føler, der er gået galt, og når man tvinger sig selv til at tage stilling til dem, vil det oftest gå op for en, at de enkeltvis virker banale og ikke bør have en betydning for ens dag. Tit vil man endda kunne finde et smil frem over dagens uheld.


Forkæl dig selv

Det er okay at have ondt af sig selv på de dage, hvor man ikke lige føler, tingene kører, som de skal. Og så er der næsten ikke noget, der hjælper bedre end god gammeldags selvforkælelse. Du kan tillade dig selv en hyggeaften i sofaen, hvor alt, der hedder huslige pligter, er smidt væk for aftenen – og er i stedet erstattet med slik, dyner og en god film. Eller du kan give dig selv en af de kjoler, du har kigget på længe – det har du fortjent. Shopping ér altså en form for terapi. Siger nogen i hvert fald.

 

Lav din livret

Vejen til de fleste menneskers hjerter er mad. Det er næsten umuligt at være sur eller ked af det, hvis man spiser noget godt. Så derfor; lav din livret og nyd den til fulde.

Køb bolig i udlandet og få statsborgerskab

Bolig

Hvis du også er træt af de lange, kolde vintre eller det politiske klima i Danmark, så er der heldigvis mulighed for at slippe for de ting – det eneste det kræver er, at du har en million eller to, som du kan investere i udlandet. Nogle lange har bedre klima, men værre politikere, mens andre lande har det samme eller værre klima, men til gengæld nogle politikere, der er mere medgørlige. Og så er der de lande, hvor begge dele er værre eller begge dele er bedre, men der er trods alt andre faktorer, der kan være vigtigere for dig, så i stedet for at gå i dybden med de små detaljer giver vi dig her et overblik over de lande, hvor du kan blive statsborger ved at investere i bolig eller lignende.

Dominica er et land, du måske ikke har hørt så meget om. Det er dog et land, hvor man forholdsvis billigt og meget nemt kan blive statsborger, da man blot skal købe bolig for omkring 1.3 millioner kroner for at få alle fordelene ved at være født i landet, inklusiv et ekstra pas.

Vanuata er et endnu mindre kendt land, hvor du kan blive statsborger for det samme beløb. Hvis du er til varmt vejr året rundt, så er denne tropiske ø det perfekte sted at slå dig ned. Du bør dog nok undersøge risikoen for diverse naturkatastrofer, såsom vulkanudbrud og jordskælv. Du må selv vurdere, om det er risikoen værd for dig.

Saint Lucia er en anden østat med et tropisk klima, hvor du med en godt nok lidt større investering kan blive statsborger. Vi er oppe på næsten to millioner kroner, og igen er der betydelig risiko for naturkatastrofer, som desværre ofte er tilfældet de steder, der er rarest at bo. Det officielle sprog på øen er engelsk, så de fleste danskere vil ikke have noget problem med at kommunikere med de lokale.

Der er desuden en række andre lande, hvor du kan få lov til at bo der permanent, hvis du investerer. I mange EU lande kan du endda bo der uden at investere, og i nogle tilfælde kan du blive statsborger på bare to år. Der kan dog være ekstra krav som for eksempel at kunne det lokale sprog eller kende til landets historie og kultur, men det har du trods alt to år til at lære, så det burde ikke være noget problem.

Hvis du foretrækker at blive i Danmark, så behøver det heller ikke være alt for dyrt. I hovedstadsområdet er det selvfølgelig dyrest, men der kan være mange grunde til at man vil bo der, og hvis det er tilfældet for dig, så find en ejendomsmægler i Ishøj. Det er nemlig det område, hvor man får mest for pengene.

3 hobbyer du kan lave en forretning ud af

Hobby

Danmark er kendt i hele verden som et land, der er godt at starte forretning i. Vi har især sikret, at der er gode muligheder for vores egne borgere, som får masser og hjælp og frihed til at gå i gang med iværksætteri og lignende. Det er ikke ligesom i USA, hvor patenttrolde og andre parasitagtige virksomheder kan lægge sag an og gøre livet surt for dig. Lovgivning uden korruption og hjælp fra staten er bare to fordele, men vores relativt moderne digitalisering af processerne er også en af de ting, der gør Danmark til et godt land at være iværksætter i. Det skal dog siges, at der også er mange punkter, hvor processen kan forbedres, men i forhold til mange andre lande er vi ganske heldige. Der er altså rig mulighed for at udvidde sin hobby til en forretning, så man kan tjene penge på at gøre det, man holder af.

Du kan for eksempel lave dine egne designs til 3D print, som du så kan sælge brugen af. Du kan også selv producere de produkter, du har designet – eller produkter, som andre har designet – og så sælger dem til forbrugere i Danmark eller rundt om i verden. Til at starte med er det ganske fint bare at betale andre for at printe, hvis du begynder at gøre en større forretning ud af det, så kan det formentlig bedre betale sig at købe sin egen 3D printer.

I en lidt anden kategori har vi strikning og hækling. Du kan også tilføje syning og et par andre ting, hvis du for eksempel vil lave tøj helt fra bunden. Det bliver nok ikke helt fra bunden – så får du i hvert fald brug for nogle planter eller dyr, så du kan lave dit eget garn med mere. Det er noget nemmere at købe garnet og de andre ting, du får brug for, såsom et par strikkepinde, en hæklenål eller to, og så eventuelt nål og tråd. Hvis du vil tjene penge på den her slags hobby, så er det nok designet, du skal sigte efter at gøre unik og sælge produktet på. Det kan også være, du kan finde en mere innovativ måde at gøre brug af din hobby, så tænk dig om og prøv dig frem.

En anden hobby mange danskere har er at passe deres egen lille have. Det er nemt at spare penge på den måde ved at gro mad til sig selv og sine nærmeste, men hvis du vil til at tjene penge ved at sælge overskydende grøntsager, frugter eller lignende, så kan det være en god ide at se lidt nærmere på, hvordan man optimerer tingene. Du kan for eksempel gro planter uden jord, hvilket typisk fører til større udbytte.

Skal læses