Morsom & interessant guide til forandringer

”Jytte vender tilbage – Den umoderne guide til at skabe forandringer imod alle odds” er Morten Münsters nye bog som opfølger på bestselleren ”Jytte fra marketing”.

Bestselleren ”Jytte fra Marketing” solgte over 80.000 eksemplarer ifølge Børsen, 28 august 2020. Efterfølgeren der sagtens kan stå selvstændig, er i samme humoristiske tone med situationer der er taget op på et lidt højere plan.

En god guide indenfor bøger om ledelse der sætter fingeren på de mange ting i hverdagen, som spænder ben for reelle forandringer.

Hvem er ”Jytte Vender Tilbage” for?

Bogen er for dig der gerne vil skabe forandringer hurtigt. Helt ligesom bogen er til dig, der vil gennemskue den overflod af ligegyldighed indenfor krav, overoptimisme og narcissisme der gennemsyrer mange beslutninger og mangel på samme.

Jytte Vender Tilbage” kan være velegnet til alle der vil forandre og forenkle organisationer og processer, hvilket kan være i hverdagen, parforholdet, den store organisation eller mindre virksomhed.

Bogen?

Morten Münster der er forfatter, foredragsholder og rådgiver for danske og globale virksomheder i forhold til implementering af adfærdsdesign, giver dig en morsom, oplysende og interessant guide med sin seneste bog.

Ved hjælp af hverdagseksempler og sin underholdende fortæller stil, sætter Morten Münster fingeren på de ting som de fleste kan relatere sig til i hjemme- og arbejdssituationer. Bogen giver også råd til hvordan du kommer forbi forhindringerne i forhold til at skabe forandringer.

Bogens 352 sider skræller alt overflødig væk, ved at fortælle dig hvorfor forandringer går langsomt, hvorfor motivation er overvurderet, hvor det at være uambitiøs giver konkurrencefordele, Hvorfor Randers Kommune har en gennemsyret elendig strategi eller hvad en kø i den lokale Netto kan lære dig.

Forfatteren Morten Münster er forfatter til to bestsellere om adfærd. Den første udgivelse var ”Personlig indflydelse – den overraskende sandhed om hvordan man flytter mennesker, holdninger og produkter” og selvfølgelig ”Jytte fra marketing er desværre gået for i dag”.

Hvorfor købe denne bog?

Hvis du gerne vil se forandringer i parforholdet eller arbejdet, giver bogen dig gode redskaber til at realiserer dette. Samtidig er bogen både humoristisk og har en skøn skrivestil der fanger dig.

Du kan købe bogen som indbundet, e-bog eller lydbog eller efter præference. Hør gratis lydbøger både indenfor fag og skønlitteratur hvis du vil dykke mere ned i adfærdsmønstre.

Tag et bræk i hverdagen

Det er nok de fleste af os der genkender følelsen af at gennemgå den samme dag om og om igen. For nogle er det helt fint, men for andre kan det simpelthen gå hen og blive for kedeligt. Derfor har vi lavet denne artikel med nogle ideer til hvad du kan bruge din fridag på, for at få lidt forandring.

Aktivitetscentre

 

Der er faktisk et gigantisk udvalg af rigtig fede aktivitetscentre rundt omkring i landet. Her kan man købe sig til en dag billet og få en rigtig god oplevelse. Det kan være alt fra videnskabelige centre til mere sportslige, som teambuilding aktiviteter. Der er næsten ikke det man ikke kan. Derfor foreslår vi at du ser indad og finder den glemte hobby eller passion du havde for noget, og undersøger hvor du måske kan virkeliggøre den drøm. Den kan være at prøvekøre en formel 1 simulator, eller endda tage din egen bil ud på en vaskeægte racerbane. Der er stort set uendelige muligheder hvis du virkelig kigger.

En tur i skoven

 

Er man måske ikke så meget til aktivitet og mange mennesker, kunne man med fordel gå en tur i skoven. Der er heldigvis mange smukke skove rundt omkring i Danmark, hvor man kan pakke picknick kurven og få sig en dejlig dag i naturen. Her er der muligheder for hygge og endda at se nogle dyr. Skoven har på en eller anden måde en beroligende effekt på mennesker, og det kan være en stor hjælp til at stresse af.

Se en live kamp

 

Om du er til fodbold, håndbold eller ishockey er der altid sportslige events at finde. Dette kan kræve en smule planlægning, men tag ind og føl stemning ved en fed kamp. Det vil uden tvivl blive en dejlig dag. Her kan du få lov til at folde dig ud og rigtig mærket suset ved en fed oplevelse.

Find noget du synes er sjovt og sørg for at få det gjort. Vi må huske at få det bedste ud af den tid vi har.

Renault Spiller med Musklerne med Ny Bybil

Man behøver ikke gå op i mode for, at klæde sig på en bestemt måde. Hvis vi var ligeglade med hvad for noget tøj vi havde på, så ville vi nok handle tøj via internettet, og blot tage det første og bedste vi så, eller det billigste vi overhovedet kunne finde. En hvid t-shirt med skæve syninger og et par sjaskede joggingbukser opfylder trods alt de helt basale praktiske behov vi forbinder med påklædning. Men vi mennesker vi have mere end bare de praktiske behov opfyldt, hvis der er mulighed for det. Vi kan ikke altid sætte ord på det, men når vi kigger på et stykke tøj så kan vi ligesom mærke om det er noget vi kan lide, eller om vi hellere vil have noget andet. Det vi tager på er nemlig en slags forlængelse af os selv: det er repræsentativt for vores identitet.

Tøj er ikke det eneste vi lader omslutte os, for at kommunikere vores identitet og personlighed til vores omverden. Det er i høj grad det samme der gør sig gældende, når det kommer til biler. Der er hundredvis af forskellige biler på markedet, hvilket ikke ville give mening, hvis alle udelukkende tænkte på en bil som et værktøj til at løse vores behov for transport. Det er altså et tegn på, at bilen er meget mere end det. Bilen er også noget, vi ”tager på”: den er udenpå os, og vi har en interesse i, at den lader vores personlighed skinne igennem. Vi er ikke ligeglade med hvordan vi præsenterer os selv, da vi ikke er ligeglade med, hvordan andre opfatter os. Der er en forskel på at være ligeglad med hvad andre tænker om dig, når du viser dit sande jeg til dem, og så at være ligeglad med at du kommunikerer noget til dem, der ikke stemmer overens med din identitet. Målet et at så ved hvem vi er, kommunikere det tydeligt, og på den måde tiltrække de rigtige mennesker til vores liv. Vi ønsker en social omgangskreds der accepterer os for den vi er, og det kræver, at vi viser hvem vi er. Også når vi kører i bil.

Derfor er det fantastisk at se, at den nye Renault Captur virkelig er en bil der emmer af personlighed, uden at gå på kompromis med det praktiske. Det har ind til nu været svært at finde en bil der spillede med musklerne og viste noget råt og maskulint, uden samtidig at ende ud med et spartansk indre der ikke gav den fedeste køreoplevelse. Renault Captur har gjort op med denne tendens, og giver os det hele. Bilens design taler selvfølgeligt for sig selv, men magien sker, når vi åbner døren og kigger indenfor. Bilen er spækket med moderne teknologi, og sikkerheden er i højsædet: hvem siger man ikke kan være rå, muskuløs og påpasselig på samme tid?

Min Rejse til at Blive Byggesagkyndig

Vores uddannelse og primære job er nok de to ting, der i højest grad definerer hvem vi er som mennesker. I hvert fald på overfladen. Jeg tænker ikke på mine bedste venner ud fra hvad de har studeret eller hvad de arbejder med: det er ligesom bare ekstra detaljer. Men hvis jeg møder et helt nyt menneske, så er det nogle af de første ting man umiddelbart har at støtte sig op ad. Hvis en person fortæller mig at han er ved at læse til bygningskonstruktør, eller arbejder som læge, så giver det mig ligesom en ”kasse” at lægge ham i. Hvis jeg senere kommer til at kende ham bedre, så flyder job og baggrund selvfølgeligt i baggrunden, og det er de mere menneskelige sider der kommer til at identificere ham i mit hoved. Men vi kommer ikke udenom, at langt de fleste mennesker du kommer til at møde, vil se dig ud fra det mærkat som din uddannelse og/eller profession har givet dig.

Nogle finder den tanke sørgelig eller frustrerende, men for mig var det faktisk ganske hjælpsomt. Jeg anede ikke hvad jeg skulle læse. Det var svært for mig at se hvorfor ét job eller én uddannelse skulle være mere ”rigtig” end dens alternativer. Der kunne jo ikke være ét rigtigt valg, for så ville det være det, som alle skulle lave, ikke? Så det ”rigtige” er noget subjektivt, og afhænger af hvem jeg er. Som så mange andre teenagere der står overfor at skulle vælge hele deres fremtid igennem et studievalg var jeg selvfølgeligt helt rundt på gulvet. Jeg følte ikke jeg kendte mig selv godt nok til at kunne træffe sådan en beslutning.

Men så begyndte jeg at kigge anderledes på det. Hele det her med identiteten gik pludseligt op for mig. Nu kunne jeg omformulere spørgsmålet: det handlede ikke om hvad jeg gerne ville lave, men hvem jeg gerne ville være. Min uddannelse og mit fremtidige job ville definere min identitet til en sådan grad, at jeg ved at vælge min ideelle identitet ville kunne finde frem til den rigtige retning at gå.

Og det var sådan jeg endte ud som byggesagkyndig. Jeg var et rodehoved som ung, og jeg hadede mig selv for det. Mit ideelle fremtidige jeg ville være en detalje-orienteret person med disciplin og fokus. Jeg fandt ikke som sådan frem til ”byggesagkyndig” som det endelige svar: men jeg fornemmede at en ingeniør uddannelse var den rigtige vej at gå. Derfra blev min identitet langsomt bygget ovenpå hinanden, og da jeg fik muligheden for at tage min eksisterende ingeniøruddannelse og erhvervserfaring, og bygge bygningssagkyndig ovenpå det, så fløj mine tanker tilbage til mine forvirrede unge dage. Jeg havde ikke kendt slutdestinationen dengang, men havde sat sejl i den rigtige retning. Og nu var det sket: jeg var ankommet. Jeg arbejder ikke som byggesagkyndig, jeg er en byggesagkyndig.

Sådan overrasker du din mor på Mors dag

Når vi rammer d. 10. maj, er det igen blevet dagen hvor vi fejrer alle mødre, og i år er ingen undtagelse. Dagen er kendt vidt og bredt som Mors dag, og vi har siden opfindelsen i 1929 kom til Danmark, fejret mødre i alle aldre. For selvom du er blevet voksen og er flyttet hjemmefra, betyder det ikke, at du ikke længere er din mors barn. Mors dag bliver verden over brugt til at vise hvor meget man værdsætter sin mor eller bare mødre i ens liv. Det kan være du ønsker at hylde og forkæle din egen mor, din mormor eller moren til dine børn. Uanset hvilken mor det er, der fortjener at blive forkælet på denne specielle dag, kan det være svært at finde den rette gave. I langt de fleste tilfælde falder en smuk buket blomster altid i god jord, men måske er du blevet træt af altid at give blomster? Så er det blevet tid til at prøve noget anderledes, men hvad giver man lige kvinden der har alt? Det er slet ikke så vigtigt, hvor stor eller dyr gaven er. Nej det der tæller er, at du har brugt tid på at overveje hvilken gave, du tror, hun vil blive glad for. Hvor kliché det end lyder, så er det de små ting, der tæller.

 

Mor plakat

Er du en af dem som gerne vil skifte den årlige blomsterbuket ud med en sød og sjov lille ting til Mors dag? Et rigtig godt bud på sådan en lille ting kunne for eksempel være en mor plakat. Nu sidder du måske og tænker, hvad er en mor plakat og hvad kan den? En mor plakat er en plakat, hvor der er trykt en sød og personlig tekst på. Du har måske spottet mor plakater på Plakatdyr.dk, hvor der findes mange forskellige. En mor plakat en sjov og anderledes måde at fortælle en mor i dit liv, hvor meget hun betyder for dig. Prøv med mor plakaten ”Årets mor”, som indeholder en masse søde og kærlige beskrivelser, så kender du en mor, hvor denne beskrivelse passer perfekt, er den et oplagt valg til en Mors dag gave. Den vil med garanti falde i god jord! På Plakatdyr.dk kan du også finde en mor plakat, der passer til alle de andre mødre i dit liv, og her snakker vi selvfølgelig om mormor, farmor eller papmor. Disse mødre fortjener også en kærlig tanke, og det er nemt med en mor plakat. De kommer i forskellige farver, så du kan vælge om plakaten skal være sort, hvid eller lyserød, og dertil kommer de også i flere forskellige størrelser. Du kan for eksempel vælge at købe en mor plakat i størrelse A5 og bruge det som et kort sammen med en buket blomster eller en anden lille gave. Det kan nemt gemmes og hænges på opslagstavlen eller køleskabet. Eller du kan vælge en lidt større plakat i enten størrelse A4 eller 30×40, og samtidig vælge en flot ramme til. Her er der også flere farver at vælge imellem og det er helt op til dig, hvilken du synes passer bedst. En mor plakat med ramme omkring er en rigtig flot og økonomisk overkommelig gave, som vil glæde i mange år fremover.

Høflighed på Autopilot Skaber Splittelse Imellem Os

Familie

Når vi er børn, er vi ikke altid de mest høflige mennesker i verden. Børn tænker ikke altid på deres medmennesker, og har travlt med at fortabe sig i deres egne tanker og udforske verden. Det er derfor vi ikke tænker skidt om dem, men i stedet kigger med dømmende blikke på forældrene. Vi ved instinktivt, at høflighed og gode manerer ikke er noget man er født med, men noget man skal opdrages til at have. På et tidspunkt bliver denne opdragelse så til en reel følelse af kærlighed og sympati med andre mennesker.

Vi lærer eksempelvis børn at sige ”tak”, når folk gør noget for dem. En lille dreng der får en gave af sin tante juleaften, tænker ikke automatisk på hendes følelser og beslutter sig for at udvise taknemlighed. Det eneste den knægt har i hovedet er at flå papiret af, og så komme til at lege med sit nye legetøj. Men forældrene spørger deres barn ”Hvad siger man så?”, og barnet siger på mekanisk vis ”Tak” til tanten, og pakker så gaven op og leger med sit legetøj. Det er rent mekanisk, og ikke noget der har nogle reelle følelser bag sig i de første mange år. Men det er stadig vigtigt!

Disse mekaniske ”Tak” og andre høfligheder er nemlig noget, der får barnet til at åbne sine øjne for, at andre mennesker er vigtige, og at vi bør bruge tid på at skabe gode forhold til dem. Senere hen når de vokser og blive ældre, så vil denne grundlæggende forståelse kunne vokse sig til reel sympati, og høfligheder der kommer fra hjertet. Pludselig siger vi ”tak”, efter at Audi service har repareret vores bil, fordi vi virkeligt mener det, og har en forståelse for hvordan vores handlinger har indflydelse på andre menneskers følelser.

Vi er dog kommet ind i en underlig tid nu, hvor det er som om udviklingen går den anden vej. Der er alt for mange mennesker i dag, der bare siger ”tak” på autopilot, og ikke stopper op og overvejer følelserne bag, eller det andet menneske i interaktionen. Jeg ved ikke om det skyldes al den moderne teknologi, hvor følelser jo er svære at kommunikere og ord er den eneste måde at gøre det på. Ingen behøver reelt at føle taknemlighed når de skriver ”Tak” via SMS, for modtageren kan ikke aflæse på deres kropssprog om det er reelt eller ej. Det betyder at vi ikke får trænet den her sympati muskel, og det gør det langt sværere at skabe tætte bånd med hinanden i den virkelige verden.

Det er heldigvis noget, vi aktivt kan gøre noget ved. Drop SMS’erne og begynd at ringe mere: din stemme vil i langt højere grad kommunikere hvorvidt du er oprigtig eller ej, og det at høre den anden persons stemme vil også øge din empatiske sans. At møde folk i virkeligheden er selvfølgeligt endnu bedre.

Sådan Kontrollerer du Dit Temperament i Trafikken

Sur mand

Vi ved nok alle sammen hvor hårdt det kan være, at skulle køre igennem den travle morgentrafik på vej til arbejde. Det kan være noget af det mest frustrerende i verden, og det gør ikke tingene bedre, at det er noget vi skal gennemleve igen og igen, arbejdsdag efter arbejdsdag. Når det endelig bliver weekend slipper vi heller ikke nødvendigvis for det: for hvem gider at blive hjemme hele dagen, når man endelig har fri?

Men hvordan kan det være, at det er så frustrerende at befinde sig i trafikken, og hvorfor har det det med at irritere os til en sådan grad, at vi mister temperamentet og bliver direkte vrede? Hvis vi tænker rent logisk over det, burde vi jo være taknemlige. Er det ikke fantastisk at vi har biler, der kan hjælpe os med at tilvejebringe flere kilometer, uden at blive svedige eller fysisk udmattede? Forestil dig hvis du skulle på arbejde hver evig eneste morgen – ville det ikke være langt hårdere? En hestevogn ville være en smule nemmere end at gå, men stadig langt fra den luksus, som din Renault Espace er i forhold til. Men faktum er, at vi har det med at glemme hvor godt vi har det. Vi sammenligner sjældent med hvor slemme tingene kunne være, og lader i stedet det ideale drømmescenarie være det, vi holder nuet op imod. Men hvorfor egentligt det? I bund og grund er både worst-case situationen, og dine utopiske drømme, ren og skær fiktion, og det giver ikke mening at være sur over at virkeligheden ikke lever op til det du går og forestiller dig inde i dit hoved.

Så for at tage kontrol over dit temperament i trafikken er første skridt at være opmærksom på, at din frustration ikke er over situationen i sig selv. Hvis du kigger isoleret set på din situation, så er den slet ikke så slem. Du sidder i et blødt og rart bilsæde, i en lækker bil med aircondition og store vinduer. Uanset hvor meget trafik der er, så bevæger du dig stadig hurtigere frem imod arbejdet, end du ville kunne uden en bil. Alt går reelt fremragende! Det er først når du begynder at lave urealistiske sammenligninger med opdigtede scenarier, at utilfredsheden begynder at melde sig. Så lad være med det! Det er fint nok at overveje om der er måder din transport kunne gøres bedre på: men når du har tænkt disse tanker, så skal du enten tage handling på dem (for eksempel: køb en ny bil med bedre affjedring, hvis turen er ubehagelig lige nu), eller glemme dem hvis du ikke kan eller vil gøre noget ved det. Hvis du kan ændre på situationen, så kan du tage handling, og så er der ikke noget at brokke sig over. Hvis du ikke kan ændre på det, så må du bare acceptere virkeligheden som den er, for dit brok vil alligevel ikke ændre på noget.

Internettet er Din Hjælpsomme Samarbejdspartner på Jagten efter Ny Bil

Jeg kender rigtigt mange mennesker, der bliver ramt af angst og frygt, når deres bil begynder at falde fra hinanden. Det er ikke nødvendigvis fordi de har et super personligt forhold til bilen, eller ikke har råd til at købe en ny: det er fordi de finder det skræmmende at skulle ud på bilmarkedet og finde en ny bil. Derfor ser man gang på gang folk kaste penge efter alt for dyre reparationer, i stedet for bare at kaste håndklædet i ringen og finde sig noget andet at køre i.

Men i dag behøver det overhovedet ikke være sådan. Ja, der er et større udvalg af biler på markedet end nogensinde før, og det kan være ganske uoverskueligt. Men vi har samtidig en masse ny teknologi, der hjælper os med at finde rundt i denne jungle af nye og brugte biler, og finde den bedste pris. Du behøver ikke længere være god ven med en bilnørd for at finde ud af hvad der rør sig derude, eller få en idé om markedsprisen på de forskellige bilmodeller: det hele findes på internettet og det er sådan du spare penge på en brugt bil.

En del af mig vidste allerede godt at disse ressourcer var tilgængelige, men jeg var stadig overvældet. Heldigvis har jeg en ven, der går helt vildt op i biler, og jeg spurgte ham til råds. Her er hvad han fortalte mig:

  1. Spar penge på brugt bil

Nu om dage kan det næsten ikke betale sig at købe en ny bil. Der er meget få situationer hvor det giver nogen som helst mening, specielt for privatpersoner. Der er flere faktorer i spil her. For det første er byggekvaliteten på moderne biler så høj, at du ikke behøver frygte at en brugt bil ikke vil holde længe nok: så længe den tidligere ejer har passet godt på den, kan du være sikker på at få mange års køreglæde ud af en brugt bil. Prisforskellen på en ny og en brugt bil er kæmpe stor, så selv hvis du skal udskifte den brugte bil lidt hurtigere end en ny af slagsen, vil du stadig ende med at have sparet rigtigt mange penge. Hvis du handler ved en professionel brugtvognsforhandler bliver du desuden beskyttet af den skrappe lovgivning i Danmark, og behøver ikke være ligeså forsigtig, som hvis du handler privat.

  1. Lad Internettet være din Hjælpsomme Samarbejdspartner

Før i tiden var man nødt til at være en kæmpe bil entusiast for at have have bare en overfladisk forståelse for de forskellige biler på markedet, og vide hvad man skulle kigge efter. Brugtvognsforhandlerne var faktisk ivrige efter at alliere sig med sådanne hjælpsomme samarbejdspartnere: jo bedre forståelse de har for bilerne, jo bedre handler kan de lave og jo flere penge kan de tjene. Men i dag kan du som bilkøber få samme overblik, uden at skulle dedikere dit liv til at studere alt der er værd at vide om biler. Det hele er nemlig tilgængelig på internettet i dag, og vil ikke koste dig en krone.

De Basale Principper for en God Messe

Messe

Vi har alle sammen prøvet at være på messe. De fleste gange er det bare en okay oplevelse, og man tænker ikke nærmere over det. Nogle vil sige, at det er definitionen af en god messe: et arrangement hvor det hele kører så glat, at man ikke tænker over at der er en bagvedliggende struktur. Når man kommer hjem tænker man over de nye kontakter man har fået sig, og hvad man har lært i løbet af messen: ”messen” i sig selv er ikke noget man tænker over.

Vi har også alle prøvet at være på en dårlig messe, hvor den ene ting efter den anden gik galt. Det er typisk produktet af uerfarne arrangører, der ikke helt har gennemtænkt tingene, eller har forsøgt at være lidt for kreative med arrangementet. Her er det næsten lige meget, hvor mange visitkort man har fået delt ud eller kontakter man har lavet: man anser stadig messen for værende en absolut katastrofe.

Når nu en dårlig messe tydeligvis er én, der gør opmærksom på sig selv i en ekstrem grad, så kan jeg godt forstå tendensen til at sige, at en god messe er en messe, hvor man ikke tænker over strukturen. Jeg er dog af den overbevisning, at det kun er en middelmådig messe: det kan gøre endnu bedre. Det er helt sikkert et godt mål at have for en messe, og man bør ikke forsøge at skyde over det, hvis man ikke allerede har en masse erfaring. Som sagt kan forsøg på at være smart eller kreativ omkring opbygningen af en messe let resultere i en katastrofe – så man skal virkeligt vide hvad man har gang i, før man overhovedet overvejer at pille ved den traditionelle måde at gøre tingene på.

Så sørg for at de basale ting er på plads. Lad være med at gøre noget ved den underliggende struktur. Sørg for at en Messestand ligner en messestand, og at folk kan genkende at det er en messe de er ved. Det skal være muligt for en tilfældig person at kunne navigere og forstå messen, selv hvis de ikke har læst noget af det materiale du har produceret; at have besøgt en anden messe før skal være det absolutte maksimale krav for, at de kan finde rundt på din. Der er dog områder, hvor du godt kan være lidt kreativ. Det er dog kritisk, at dine kreative indslag ikke bare er inkluderet for at din messe kan skille sig ud, eller for at få folk til at smile eller grine. Der er nødt til at være et rationelt og praktisk element i dit nye tiltag, for ellers vil det næsten med sikkerhed blive oplevet som en irritation som folk hellere havde været foruden.

Jeg Havde Lært Mig Selv at Være Bange

Bange

Det kan være svært at vokse op i en familie, hvor de voksne konstant er stressede. Ikke bare er der ikke rigtigt overskud til børnene, men lunten er også utroligt kort. Børn har brug for, at de kan stille dumme spørgsmål og lave fejl, og at en voksen har tålmodigheden til, at hjælpe dem igennem oplevelsen. Men sådan var det desværre ikke for mig, og det førte til noget adfærd i mit voksenliv, der ikke altid har været til fordel for mig. Specielt kan jeg se, at jeg igennem min barndom lært mig selv at være bange. Bange for at gøre noget dumt, bange for at skille mig ud og bange for at fejle.

Selvfølgelig gjorde jeg noget dumt en gang imellem. Jeg var en smule klodset, som man nok altid er som barn, og kom på et tidspunkt til at ødelægge en dyr tallerken i min mors køkken, da jeg var blevet sat til at vaske op. Igen, på grund af alt den stress mine forældre var under, førte det til råben og skrigen, frem for konstruktiv dialog. Det dumme var, at dette gjorde mig så bange for at være klodset, at jeg konstant blev nervøs, når jeg skulle håndtere noget dyrebart. Denne nervøsitet førte naturligvis rysten på hænderne med sig, og vupti: nu blev jeg endnu mere klodset.

Det bedste man kunne gøre i mit barndomshjem var, at gøre sig så ubemærket som muligt. Hvis man var usynlig, og ikke stod i vejen, så var der ikke nogen der råbte af en. Den adfærd betød dog, at jeg også blev den stille dreng henne i skolen. Udfordringen her er, at man ved at være så stille, faktisk skiller sig mere ud i skolen: det er anderledes adfærd, og der er ikke nogen steder at gemme sig. Derfor blev jeg mobbet. Mit forsøg på at gøre mig selv usynlig, af frygt for at gøre opmærksom på mig selv, fik mig til at skille mig ud og blive endnu mere synlig.

Jeg følte også et enormt pres, da der begyndte at komme eksamener i skolen. En god karakter ville bare få min far til at sige ”det er jo som forventet”, mens en dårlig karakter ville betyde skuffelse og vrede. Den konstante frygt for at fejle sugede al min energi, og jeg var derfor altid udmattet når jeg læste op eller skulle præsentere til eksamen. Hvilket førte til, at jeg forstod mindre, og fik dårligere karakterer.

Men heldigvis havde jeg en god underviser, der forstod hvad der skete i mit liv. Hun tog mig under sine vinger, og gav mig troen på mig selv tilbage. Havde det ikke været for hende, ved jeg ikke, hvor mit liv havde været i dag. Jeg havde i hvert fald nok ikke turde købe mig selv noget kongeligt porcelæn fra Royal Copenhagen, af frygt for at jeg ville være klodset og tabe det. Jeg var nok ikke blevet arrangør af arrangementer i mit lokalområde, fordi det kræver at jeg står på scenen. Og jeg var nok aldrig kommet ud med de bedste karakterer på min årgang. Take Liselotte.

Skal læses