Have

Det kan være fristende at droppe havearbejdet og blive indendørs, når efteråret sætter ind og vejret bliver koldere. Men hvis du gerne vil have det lidt lettere, når foråret springer frem, så skal du gøre dig selv den tjeneste at tage en tur i haven nu. Her får du 5 tips til det du skal nå at få ordnet i efterårshaven.

Fjern de store mængder blade

At rive blade sammen er en af de vigtige opgaver i efteråret. Det har ingen betydning, at der ligger et par blade hist og her, men store mængder blade kan eksempelvis skade græsplænen, hvis de ikke bliver fjernet. Husk også at tjekke tagrender og andre drænløb, da disse også let bliver tilstoppet af de mange nedfaldende blade.

Saml (nedfalden) frugt

Det sidste frugt på træerne er nu ved at være modent, så sørg for ofte at tjekke træerne godt igennem, så du får mest muligt ud af frugten. Derudover er det vigtigt, at du samler nedfalden frugt. Det tiltrækker nemlig dyr som dræbersnegle, hvepse og orm, som kan overvintre i barken og dermed inficere endnu flere frugter næste år.

Fjern ukrudt en sidste gang

Selvom man ofte bruger store dele af foråret og sommeren på at luge ukrudt, kan det sagtens betale sig at give den en ekstra skalle i efteråret – det ukrudt du luger nu, kommer nemlig ikke igen. Så sørger du for at give haven en ekstra overhaling i efteråret, kan du med stor sandsynlighed slappe lidt ekstra af i foråret og sommeren.

 Flyt sarte planter ind

Hvis du gerne vil have, at dine planter overlever til næste sæson, er det en god ide at finde ud af, hvilke der kan tåle frost og hvilke der ikke kan. De som ikke kan tåle frost skal rykkes ind i varmen, så de ikke dør i frostvejret. Du kan enten rykke dem helt ind eller sætte dem i skuret, hvis temperaturen ikke falder under frysepunktet.

 Plant træer, buske og hæk

Efteråret virker måske ikke til at være det bedste tidspunkt på året, hvor noget nyt skal plantes. Men er der tale om træer, buske eller hæk, så er efteråret den perfekte tid, da planterne dermed kan nå at slå rødder inden foråret. Eksempelvis er en bøgehæk meget hårdfør, vindfør og i det hele taget tolerant – den tåler både sol, halvskygge og skygge – så efteråret er den perfekte tid at sætte den i jorden. Mangler du ekstra ekspertviden kan du besøge Plantorama, som har et stort udvalg og ekspertise indenfor bøgehække.