Krydsfiner

Krydsfiner findes i dag i mange hjem, det er et super godt byggemateriale og det kan bruges til både at lave møbler, beklæde vægge og som underlag til dit gulv. Det er dog vigtigt at du vælger den helt rigtige type krydsfiner til dine kreationer. Træpladen er et meget let materiale og det vejer derfor ikke ret meget. Du kan nemt og problemfrit, skrue eller lime dine træplader sammen.

Hvordan bruger du trætypen?

Træpladen er relativt nem at arbejde med, den vejer meget mindre end både MDF- og spånplader. Du skal derfor ikke bruge mange kræfter, når du arbejder. Hvis du skruer i pladen, får den også let og hurtigt fat og glider nemt gennem materialet. Du skal dog være opmærksom på, hvis du skal save i materialet, at det meget hurtigt flosser, så ønsker du et fint snit, må du være forsigtig. Du kan også ligge plader uden om den du skal benytte, på den måde sikrer du, at det kun er de yderste plader, som flosser. Trætypen er fremstillet af mange tynde lag træ, som er afskrællet af en roterende træstamme og limet sammen skiftevis på langs og på tværs. Dette gør denne type træplader meget stærke og formstabile. Pladerne har ligeledes stor bøjningsstyrke, hvilket gør at de er meget velegnet til en lang række anvendelser i hjemmet.

Til brug udendørs

Når du skal bygge med finer udendørs eller i et miljø med høj luftfugtighed, bør du være opmærksom på at vælge en vandfast type, som du kan kende ved at kigge på fugerne, der oftest er mørke. Man bruger tit træet udendørs, når man for eksempel skal lægge et tag. Her bliver træpladerne blot dækket af tagpap.

Når du skal bygge møbler

Har du planer om at bruge trætypen til at bygge dit eget møbel, skal du gøre dig overvejelser om, hvad møblet skal kunne udholde og om du har tænkt dig at male det eller bibeholde en rå struktur. Hvis du ikke vil efterbehandle dit møbel, kan du med fordel vælge birkefiner, som er meget slidstærkt samtidig med, at træets åretegninger er gange diskrete, det får dit møbel til at fremstå flot i sin egen form. OBS-plader har også den seneste tid vundet indpas i mange danske hjem. Det bruges ofte som låger i et køkken eller som små hyggelige skillevægge.

Værd at vide

Ligegyldigt hvilken type plade du mener der er bedst til dit formål, så fås de som oftest i mål af 122 x 244 mm med mange forskellige tykkelser.

For at kunne bruge denne type finer mest hensigtsmæssigt er der udarbejdet standarter for pladernes kvalitet, Disse standarter sætter minimums krav til såvel pladetyper som materialeegenskaber.

Er du i tvivl om du bør vælge finer eller massivt træ, skal du blandt andet overveje, at massive træplader for det meste arbejder i forhold til temperatur og luftfugtighed. Spændingerne der derfor vil være i træet, vil du stort set kunne undgå ved brug af finer. Fineren er ligeledes lettere at arbejde med og strukturen i træet er i højere grad ensartet.