Hvis du leder efter et par nye, pæne sko så husk, at pris og kvalitet hænger sammen – et par sko til 1000kr holder dobbelt så længe som et par sko, der har koste 500kr. Vælger du et par sko til 2500kr, vil de sikkert kunne holde i årevis.

Er den øverste del af skoen fremstillet i skind, vil du ved hjælp af lidt pudsning få dem til at se næsten nye ud. Er sålen håndsyet fremfor limet fast, vil du kunne få ny sål på, når den gamle er ved at være slidt.

Det er samme koncept vi anbefaler mænd, når de skal købe et nyt jakkesæt. Køb lidt men godt, fokuser på pasform og komfort og køb kun tidsløse designs, der holder længe. Du vil både spare penge og være sikker på, at du altid ser godt ud.

 

The Cap Toe

1

Den enkle Cap Toe er et klassisk og konservativt eksempel på en pæn herresko. Hvis du leder efter et par sko, du kan bruge til dagligt, er et Cap Toes i sort eller mørkebrun skind et godt valg. Vælg et par med en tynd lædersål og en model, der elegant følger din fods naturlige form. De skal hverken være for spidse eller for firkantede i tåen.

 

The Cap Toe Brogue

2

Brogue referer til de dekorative udstansede mønstre, der ses på på skoen. Der findes også Brogue sko, hvor der er færre mønstre, men generelt er der altid udstansede mønstre ved snørebåndene. Brogue sko var oprindelig designet som uformelle, pæne sko, som kunne bruges på landet, men efterhånden bruges de mest som pæne herresko. Du bør dog aldrig bruge brogues til en smoking.

 

The Wingtip

3

En anden klassiker er den spidse herresko. Har du meget store fødder bør du vælge Cap Toes som beskrevet ovenfor. Ovenstående billede viser et par sko, jeg har haft siden universitet. De er dog blevet omsålet et par gange. Modellen er perfekt til et smalt jakkesæt.

 

The Wingtip Brogue

4

Igen ses skoen med udstansede mønstre. Dette giver skoen en optisk vægt, og gør den er perfekt til uformelle bukser og jakkesæt.

 

The Wholecut

5

Sømløse sko er lavet af et helt stykke skind – deraf navnet. Normalt laves sko af flere små stykker skind, som syes sammen. Skoen ser luksuriøs, enkel og smal ud og er oftest brugt til mere formelle lejligheder. Grundet det enkle udtryk kan de bruges både til smoking og jakkesæt – bare du sørger for, at de er nypudsede og skinner.

 

The Longwing

6

Longwings er karakteristik udsmykket med syninger og udstansninger hele vejen fra hæl til tå. De har normalt en mere kraftig sål og fremstilles i en tykkere læder. De er ikke beregnet til jakkesæt, men brug dem i stedet til slim jeans.

 

The Spectator

7

Spectator sko er ofte en kombination af flere farver og materialer. Normalt er tåen, hælen og panelet ved snørebåndene i et mørkere materiale. Skoen var meget populær i 1920’erne og 1930’erne og bruges ofte til semi-formelle arrangementer. Du kan dog også sagtens bruge skoen til et jakkesæt.

 

The Derby

8

Derby skoen har runde snuder og påsyede snørehuller og bruges oftest som en uformel hverdagssko. I 1850’erne brugte man skoene til jagt. Modellen fås også i ruskind. De er ikke beregnet til ”Kjole og Hvidt.” Brug dem i stedet med jeans.

 

The Exotic

9

Du vil skille dig ud med et par Exotics. Ligegyldigt om de er lavet i krokodille, alligator, slange eller lignende, så udstråler du rigdom. Det er lidt som at køre Ferrari. Husk dog at du nemt kan provokere visse mennesker med denne type sko. Nogle har meget stærke holdninger til denne type skind. Det handler nok om at finde denne rette tid og stemning.

Ligegyldigt hvilken type herresko du vælger, så brug tid på at holde dem pæne og pudsede. Skift gerne mellem dine sko, så de kan få en dags pause. På den måde holder de længere.