Virksomhed

At drive en virksomhed kan være svært. At drive en familieejet virksomhed kan være endnu sværere. For når man blander familie og forretning, er det ikke altid opskriften på succes. I Danmark findes flere prominente familieejede virksomheder, hvor de mest kendte sandsynligvis er LEGO og JYSK. Disse to virksomheder er nogle af de mest succesfulde i Danmark, og især LEGO har formået at gøre deres brand verdensomspændende – mens JYSK selv forsøger at gøre dem kunsten efter. Det er dog ikke uden udfordringer, for med succes kommer også mediernes opmærksomhed. Ofte kan man læse om LEGO-arvingernes strid eller om hvordan Lars Larsens søn ikke længere er en del af firmaet. Her virker det til, at familierelationen giver yderligere anledning til stridigheder i firmet.

 

Særlige udfordringer og styrker

En særlig udfordring som den familieejede virksomhed står over for, er generationsskiftet: Når virksomheden skifter hænder mellem generationer, hvor den ældre generation som regel går på pension og den yngre generation er klar til at tage over. Det kan dog være en dyr proces, både økonomisk og ressourcemæssigt. Men den familieejede virksomhed har også nogle fordele, som ordinære virksomheder ikke har. Fordi virksomheden drives af familiemedlemmer, er det ofte deres hjertebarn og de brænder mere for deres virksomhed og branche. Mange er måske vokset op i firmaet, mens deres mor eller far sad på direktørposten – og når de selv skal føre stafetten videre, ser de det som en enorm ære. Derudover er der ofte en flad struktur og korte beslutningsveje i disse virksomheder – det betyder, at der ikke er lang vej fra idé til udførelse, ligesom ledelsen ofte er en del af den daglige gang i virksomheden. Undersøgelser viser, at familieejede virksomheder klarer sig bedre i krisetider end ordinære virksomheder – blandt andet fordi deres korte beslutningsvej betyder, at de hurtigere kan reagere på ændringer i markedet.

 

En forskel i lokalområdet

Det er dog ikke kun store og prominente virksomheder, der er familieejede. Mange ved det ikke, men familieejede virksomheder er den mest dominerende form for virksomhed i Danmark: En undersøgelse viser, at der eksisterer mellem 40.000 og 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, der til sammen beskæftiger 1,3 millioner mennesker. Det kan både være større og mindre virksomheder, som ofte spiller en stor rolle i lokalområdet – fx Søren Søgaard fra Vejle, Ritas Rengøring fra Bramming eller Thermex fra Hjørring. Det er virksomheder der har eksisteret i mange år og som har base i de byer, hvor de blev grundlagt og ansætter mange mennesker i lokalområdet, ligesom de måske sponsorerer diverse sportshold, tombolaer til byfester eller præmier til den lokale bankoklub. I nogle tilfælde ses det, at lokalsamfundet lider hårdt under, at sådan en virksomhed lukker eller flytter. Derfor står en familieejet virksomhed over for en særlig udfordring ved fx et generationsskifte: For hvilke valg vil den nye generation tage og hvordan kan det påvirke lokalsamfundet? Det er en balancegang for enhver virksomhed, men især for en familieejet virksomhed – og en opgave som de fleste virksomheder bestemt ikke tager let på.