Jakke

Når man holder af at lav aktiviteter udendørs, såsom vandring, camping, cykling eller skiløb, er det vigtigt at have det rigtige tøj. Hver aktivitet kræver sit eget sæt udstyr, afhængigt af temperatur og terræn. Når det kommer til trekking, har du brug for de rigtige støvler, en god rygsæk og måske en eller to vandrestave. Til camping har du brug for ekstra udstyr som telte, soveposer, mini-komfur og måske en foldestol samt gafler, knive og skeer. For at stå på ski er det vigtigt at have handsker af god kvalitet, hætte og en vinterjakke, der holder dig varm og tør. Men én ting du skal bruge til næsten enhver udendørs aktivitet er en jakke. Det er ganske enkelt nødvendig for at holde dig varm i høje bjerge, eller om vinteren, samt for at forhindre dig i at blive våd i kraftig regn eller bare for at holde vinden ude. Der er ligeså mange forskellige typer jakker som der er formål.

Den nemmeste jakke at købe er en simpel regnfrakke. De er lavet af en simpel plastik. De mere avancerede kommer med en Gore Tex membran, som er åndbar samtidig med at den fortsat er uigennemtrængelig for vand. En regnjakke kan være foret med uld for at gøre det behageligt at gå rundt selv i meget kolde områder. Når vi taler om regnfrakker tænker vi normalt på lange jakker der når ned til knæene, men du kan også finde dem kortere. De helt korte kaldes typisk regnjakker frem for regnfrakker. Når du har brug for seriøst beskyttelse mod kæmpe regnbyger, eller hvis du arbejder i våde områder, kan du investeret i et par regnbukser og et par gummistøvler for at have en komplet regndragt.

En regnkappe er en lignende form for beklædning, der bæres af cyklister. Det er den simpleste form for beskyttelse mod regn, du kan forestille dig. Den er typisk skåret meget bredt, så den dækker hele kroppen på cyklister, inklusive armene indtil lige over håndtaget, og har også en hætte til at beskytte hovedet. Hele kroppen er altså dækket inde mens du sidder på cyklen. I de fleste tilfælde er regnkapper lavet af billig plast, som ikke er åndbar. Problemet er, at du begynder at svede meget hurtigt under kapper som disse. Men det er bedre at have en regnkappe end at blive helt gennemblødt.

De fleste regnjakker virker også godt som windbreakers. Det er ligegyldigt, om de er lavet af Gore-Tex eller et andet mere simpelt syntetisk materiale, når det blot handler om at holde vinden ude. Det vigtigste når det kommer til vindjakker er, at lynlåsen er beskyttet med en slags beskyttelsesstrimmel for at stoppe vinden. En simpel lynlås vil ikke holde vinden ud af jakken, fordi den ikke slutter helt tæt.

En anden slags jakke, der er elsket af udendørsfolket, er fleecejakken. De er lavet af microfleece. Den største fordel er, at de er meget åndbare, og kun holder 1% af deres vægt i vand, hvilket gør dem meget hurtige at tørre. De er meget behagelige at have på, og du føler dig meget varm i dem. Den største ulempe er, at de ikke er vind- og vandtætte. Men det gode er, at der findes kombinationer af fleece og regnjakker. De bruger en mekanisme, som lader dig glide fleecejakken ind i regnjakken, så du har to lag, der kombinerer fordelene ved begge slags jakker.