Hårtørrer

Det koster ikke noget at trække vejret eller blinke med øjnene. Men mange andre små ting, du gør i hverdagen, koster penge, selvom du måske ikke tænker over, at det gør det. Det kan for eksempel være at tage et glas vand, at åbne for køleskabet, at skylle ud i toilettet og at lave en omelet. Der er nemlig rigtig mange små ting, vi gør, som vi betaler små beløb for hver evig eneste dag – og vi betaler gennem de forskellige faste udgifter, vi har i for eksempel boligen. Det kunne være elregningen, vandregningen og varmeregningen.

I dette indlæg skaber vi overblik over nogle af de bittesmå udgifter, du har gennem helt dagligdags aktiviteter og gøremål gennem en dag. Og hvis du først får overblik og bliver bevidst om alle disse miniudgifter, så kan du komme rigtig langt i forhold til at spare og udnytte ressourcerne mere effektivt.

Det koster 13 øre at bruge din hårtørrer i 2 minutter

Vidste du godt, at det koster dig 13 øre for hver 2 minutter, der går med at tørre dit hår med føntørrer? Mange føntørrere har et elforbrug på omkring 2.000 watt. Så det vil sige, at hvis du bruger den hver dag – for eksempel om morgenen efter du har været i bad – så koster det dig 50 kr. årligt at få tørret hår. Det lyder måske ikke af meget, men måske kan 2 minutter heller ikke gøre det – og måske er der flere i hjemmet, der skal have tørret hår hver dag. Derfor kan det hurtigt løbe op.

Det koster 6 kroner at tørre tøj i en A-mærket tørretumbler

De fleste ved måske godt, at tørretumbler og vaskemaskine er lidt af en elsluger. Faktisk er tørretumbleren det husholdningsapparat, der sluger mest el i en gennemsnitlig husholdning. Derfor er det heller ingen overraskelse, at det koster 6 kroner, hver gang du skal tørre tøj i en tørretumbler. Hvis du vil spare, kan du med fordel hænge dit vasketøj udenfor på en snor – hvad enten det er solskin eller ej. For vinden hjælper også med at tørre. Der er også andre forholdsregler, du kan tage. Hvis du ikke kan hænge tøj udenfor, men skal tørre det, kan du altid sørge for at fylde tørretumbleren godt op. På den måde udnytter du maskinens kapacitet mere effektivt.

Energimærkningen på tørretumbleren afgør udgiftens størrelse

De fleste er også godt med på, at energimærkningen på en tørretumbler fortæller noget om, hvor stor en del af udgiften tørretumbleren står for på elregningen. Hvis du har en maskine, der er A+++-mærket, kan du tørre tøj for 2 kroner per tørretumbling. Du kan spare over 1.000 kr. ved at skifte til en maskine med bedre energimærkning. Og du kan altid forlænge levetiden på dine maskiner ved at udskifte hvidevare-reservedele. Når du skifter reservedele til hvidevarer, øger du funktionsevnen på dine maskiner, og det er et billigere alternativ til at gå ud og købe helt nye maskiner.

Det gode ved at spare penge på husholdningen er jo netop, at du kan bruge pengene til andre ting, du hellere vil. Selvfølgelig er der udgifter til madlavning og husholdning. Men jo flere af de penge, du kan frigive til underholdning – til en tur i Tivoli, zoologisk have eller biografen med familien – jo bedre.